Президент України Петро Порошенко зустрівся у Вашингтоні з президентом США Бараком Обамою.

 

Зустріч відбулася під час саміту ядерної безпеки, інформує прес-служба глави держави.

 

Президенти обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму і скоординували зусилля для повної імплементації Росією мінських домовленостей. Президенти також обговорили питання розвитку стратегічного партнерства між Україною і США.

 

Окрему увагу сторони приділили потребі якнайшвидшого формування зорієнтованих на реформи коаліції та уряду в Україні. Президент Обама підтвердив готовність надати третій транш кредитних гарантій у розмірі 1 млрд. доларів США по завершені процесу формування уряду в Україні.

 

Перед цим Порошенко зустрівся також із віце-президентом США Джозефом Байденом та державним секретарем Джоном Керрі. За словами Байдена, саме формування нового уряду, зорієнтованого на реформи і співпрацю з МВФ, відкриває можливості для виділення третього траншу кредитних гарантій у розмірі 1 млрд. доларів США, а також допомоги інших міжнародних фінансових інституцій, інформує прес-служба українського президента.

 

Байден також повідомив про рішення США виділити додатково 335 млн. доларів США на реформування безпекового сектору України, зокрема Збройних сил України, Національної гвардії і Державної прикордонної служби.

 

На цій зустрічі теж ішлося про ситуацію на Донбасі. Джон Керрі проінформував "про особливості останніх переговорів у Москві". Співрозмовники зійшлися на думці, що для імплементації політичної частини мінських домовленостей Росія мусить дотримати безпекових умов. Порошенко з Байденом обговорили можливість введення міжнародної безпекової місії на Донбас. Співрозмовники погодилися з потребою продовження санкцій проти Росії, "а також обговорили шляхи більшого долучення США до мінського процесу".

 

Співрозмовники домовились про подальший розвиток стратегічного партнерства між Україною і США і організацію візиту до України Джона Керрі найближчим часом.

 

01.04.2016