Президент Петро Порошенко закликав Сполучені Штати Америки повернутися до ідеї надання Україні летальної зброї.

 

Таку заяву він зробив під час форуму "Битва України за свободу триває" у Капітолії, інформує прес-служба глави держави.

 

"Я ніколи не міг пояснити собі і своїм співвітчизникам одну річ – небажання міжнародної спільноти поставляти зброю законному уряду України і регулярній українській армії, яка тримає удар проти нападу на міжнародний порядок. Я думаю, що настав час переглянути цю позицію. Кожне зусилля, спрямоване на захист України, є інвестицією в довгострокову безпеку Заходу і сталість демократичних цінностей", – заявив Порошенко.

 

Президент підкреслив, що прибув до США для участі у саміті з ядерної безпеки як лідер держави, "яка зробила унікальний внесок в ядерну безпеку в світі", відмовившись від ядерної зброї. "Що ми отримали у відповідь? Ми отримали гарантії безпеки в рамках Будапештського меморандуму 1994 року про суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої країни. Дуже зрозуміло. Відмовтеся від ядерної зброї – і отримайте гарантії безпеки. Звучить добре. Але що виявилось насправді? Росія просто наплювала на свої запевнення Україні і здійснила пряму збройну агресію проти моєї держави", – обурився Порошенко.

 

Глава держави вважає, що українці мають повне право "закликати західних гарантів в рамках меморандуму докласти всіх можливих зусиль для відновлення міжнародного правосуддя і порядку, щоб допомогти нам у нашій боротьбі за виживання і незалежне, демократичне та європейське майбутнє".

 

Зокрема, Петро Порошенко закликав Захід зберігати санкції проти Росії. "Ми не чекаємо військ НАТО в Україні. Моя армія дуже ефективно захищає свою країну. У нас є ефективний механізм, щоб мотивувати Росію сісти за стіл переговорів. І назва цього механізму – санкції. Він працює, незважаючи на негативні прогнози скептиків. І Росія платить величезну ціну за те, що не сідає за стіл переговорів... Якщо Захід зніме санкції, бажання Кремля збудеться: українська кров не буде коштувати йому нічого. Вбивства українців відбуватимуться без жодного покарання", – заявив президент.

 

Глава держави також вважає, що "це реальний шанс для президента Обами відзначити свій президентський термін врегулюванням конфлікту на Донбасі".

 

Президент закликав США зберігати лідерство, не зважаючи на те, що багато хто втомлюється від цієї ноші – через "байдужість, втому, невпевненість в собі". "Не дозвольте прагматизму змусити вас забути про цінності, головною з яких є свобода. Не дозвольте Америці стати дріб'язковою", – звернувся ПП.

 

У своєму виступі Порошенко багато говорив про спроби Росії зруйнувати усталений світовий порядок через національні демократії у західному світі.

"У той час, як Росія розриває Україну фізично, вона розриває Європу політично. Вона робить все можливе, щоб просувати євроскептицизм та вирощувати партії противників ЄС по всій території континенту, в кожній європейській країні тільки для того, щоб зробити Європу слабшою та дезінтегрованою, щоб призвести до кризи в Європі. Ізоляціонізм, насаджений Росією, стає фактором в світі, а світ цього навіть не помічає", – зазначив президент.

 

"Мова не про те, що Росія та Захід не мають чітких намірів в Європі. Мова про те, що Росія та Захід мають протилежні наміри в Європі. Захід прагне мати коло довіри. Росія – коло панування. Не приниження з боку Заходу поставило Росію на лінію оборони. Відсутність страху на Заході було найбільшим приниженням для Росії", – додав Порошенко.

 

Глава держави зауважив, що світ має спокусу "обрати прагматизм замість цінностей, самоізоляцію замість мужності та умиротворення замість миру".

"Багато хто думає, що це всього лише питання часу, коли пил осяде в Україні, і все повернеться до старого нормального життя в Європі. Я не думаю, що це станеться. «Старе нормальне» закінчилося", – підсумував Порошенко.

 

31.03.2016