Влада Бельгії допустилася низки помилок напередодні і після березневих терактів.

Таке зізнання зробив  мер Брюсселя Іван Майор.

 

 

«Хід розслідування, безумовно, потрібно проаналізувати. Чи були помилки? Звичайно. Упустили ми щось? Звісно, інакше нападу б не сталося», – заявив пан Майор на зустрічі з мером Парижа Анн Ідальґо.

 

Зокрема, на думку брюссельського мера, помилкою було звільнення затриманого після вибухів Файсала Шеффу. Його довелося відпустити через нібито наявність алібі. Як стверджує Майор, Шеффу відомий тим, що вербував в Брюсселі імміґрантів до лав джихадистів – повідомило видання Die Presse.

 

Іван Майор провів зустріч з Анн Ідальґо, щоб обговорити заходи, вжиті обома столицями після кривавих акцій екстремістів.

 

Нагадаємо що Париж постраждав від терактів в листопаді 2015 роки, від вибухів на стадіоні Stade de France, в театрі Bataclan і стрілянини на вулицях міста загинули десятки людей.

 

У відповідь на запитання журналістів про те, коли життя в Брюсселі повернеться в нормальне русло, мер міста відповів: «Такої речі як нормальне життя більше не існує. Ми повинні переглянути це визначення».

 

У вівторок стало відомо, що потерпілий від вибухів брюссельський аеропорт Zaventem  зможе повернутися до роботи в звичному режимі тільки через кілька місяців. Директор аеропорту Арно Файст заявив: «Сподіваємося що до середи Zaventem почне пропускати близько 20% від звичайного потоку пасажирів, проте для того, щоб він знову запрацював на повну потужність, знадобляться місяці».

 

За останніми даними, вибухи, які було вчинено 22 березня на летовищі Zaventem і на станції метро «Маальбек», забрали 35 життів, понад 250 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. Відповідальність за теракти в Брюсселі взяло на себе екстремістське угруповання «Ісламська держава».

29.03.2016