Радована Караджича засуджено до 40 років в'язниці.

Таким був вердикт Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії в Гаазі для колишнього лідера боснійських сербів, котрого визнано винним у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.

 

 

Cуд дійшов висновку, що Радован Караджич несе відповідальність за вбивства і насильницьке переселення мирних мешканців під час громадянської війни в Боснії і Герцеговині в 1992-1995 роках. Зокрема, він визнаний винним у актах геноциду в Сребрениці – повідомило німецьке видання Spiegel Online.

 

За версією звинувачення, в липні 1995 року армія Республіки Сербської захопила боснійське село Сребрениця і знищила все чоловіче населення села, близько восьми тисяч боснійських мусульман, в тому числі неповнолітніх і людей похилого віку. Також було взято в заручники миротворців ООН.

 

Водночас судді визнали недостатніми докази особистої провини Караджича у масових вбивствах мирних мешканців у семи інших населених пунктах. Зокрема, в муніципалітетах Братунац, Преідор, Власеніца, Зворник, Санскі-міст, Фоча і Ключ.  

 

Загалом 70-річний Караджич звинувачувався за одинадцятьма пунктами, серед яких геноцид, злочини проти людяності й порушення законів і звичаїв війни.

 

Сторона звинувачення вимагала для Радована Караджича довічного ув'язнення. Сам колишній президент Республіки Сербської не визнав себе винним за жодним з пунктів.

24.03.2016