Голова люстраційного департаменту побоюється, що КС заблокує очищення влади.

Голова люстраційного департаменту Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко висловила стурбованість тим, що закон про очищення влади перевірятимуть судді Конституційного суду, котрі можуть мститися владі за розслідування карної справи про конституційний переворот, скоєний Віктором Януковичем за посередництва КС.

 

Про це Козаченко повідомила через свою сторінку у Facebook у нотатці, котра має заголовок: "Люстрації кінець?".

 

"Головний люстратор" держави нагадала, що у Генпрокуратурі нині є два кримінальні провадження, фіґуранти яких причетні до перевірки закону про очищення влади на конституційність. "[Кримінальне провадження] №42014000000000326 – за фактом зловживання владою та службовим підробленням під час проведення у ВРУ голосування 16.01.2014 (за диктаторські закони). №42014000000000054 – за фактом винесення Конституційним судом України завідомо неправосудного рішення щодо відповідності Конституції України (суддями А.Головін, Ю.Баулін, В.Бринцев, С.Вдовіченко, С.Винокуров, М.Гультай, М.Запорожець, В.Кампо, М.Колос, Д.Лилак, М.Маркуш, В.Овчаренко, О.Сергейчук, А.Стрижак, П.Ткачук, Н.Шаптала), що спричинило тяжкі наслідки та захоплення влади Януковичем В.Ф. Саме фігуранти цих справ 22 березня 2016 року є головними двигунами у КСУ щодо скасування норм закону про очищення влади (люстрацію)", – зазначила Козаченко.

 

Вона нагадала, що саме депутати, заплямовані ухваленням диктаторських законів, були авторами звернення до КС. Натомість у Конституційному суді залишається працювати шестеро тлумачів попередньої каденції: Баулін, Вдовіченко, Гультай, Запорожець, Сергейчук, Шаптала.

 

Тетяна Козаченко поінформувала, що представники Верховної Ради та уряду подали клопотання про відвід зазначених суддів, "бо в них є конфлікт інтересів, якій унеможливлює неупереджений розгляд справи".

 

18.03.2016