ЄУ засудила анексію Криму і закликала країни ООН запровадити санкції проти Росії.

Про це йдеться в заяві Верховного представника Унії із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Моґеріні, опублікованому на сайті зовнішньополітичної служби ЄС (EEAS)

 

 

 

«Європейська Унія й надалі дотримуватиметься цілковитої реалізації своєї політики невизнання, в тому числі за допомогою обмежувальних заходів. ЄС знову закликає держави-члени ООН розглянути аналогічні заходи щодо невизнання (анексії Криму – Z) відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН № 68/262», – сказано в заяві.

 

ЄУ також висловив стурбованість «у зв'язку з нарощуванням військової потужності й погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові». «Особливу стурбованість викликає спроба заборонити діяльність Меджлісу, органу самоврядування кримських татар як екстремістської організації. ЄУ закликає до повного дотримання міжнародних стандартів у царині прав людини та інших зобов'язань у рамках міжнародного права», - наголошується в заяві.

 

Моґеріні також виступила за звільнення незаконно утримуваних в Росії ув'язнених, зокрема, Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

 

Резолюція Генасамблеї ООН № 68/262 закликає не визнавати жодної зміни статусу Криму і Севастополя на основі проведеного 16 березня референдуму і утриматися від дій, спрямованих на визнання цього статусу. Документ набрав чинності 27 березня 2014 року, його підтримали представники 100 країн. Проти були 11, серед яких Росія, Вірменія, Білорусь, Болівія, Куба, Північна Корея, Нікарагуа, Судан, Сирія, Венесуела та Зімбабве. Утрималися 58, серед яких Індія, Китай і Бразилія.

18.03.2016