Євросоюз стурбований наміром Росії заборонити діяльність Меджлісу.

Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні висловила занепокоєння Унії наміром Російської Федерації заборонити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

 

Про це йдеться у заяві Могеріні з нагоди других роковин анексії Криму Росією, інформує УНІАН.

 

"Європейський Союз знову висловлює своє глибоке занепокоєння нарощуванням військового потенціалу та погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові, що стосується заборони на свободу висловлювань, свободу мирних зібрань, свободу релігії та вірувань, а також переслідування осіб, які належать до меншин, особливо кримських татар. Подання позову про заборону діяльності Меджлісу – органу самоврядування кримських татар – як екстремістської організації є особливо тривожною подією", – наголосила Могеріні.

 

Верховний представник Євросоюзу наголосила, що ЄС закликає Росію до повного дотримання міжнародних стандартів з прав людини та інших зобов'язань згідно з міжнародним правом. "Усі нерозглянуті випадки порушення прав людини, такі як насильницькі зникнення, тортури та вбивства, повинні бути ретельно розслідувані", – підкреслила Могеріні.

 

Дипломат також наголосила, що Росія мусить негайно звільнити незаконно засуджених українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка."Олег Сенцов та Олександр Кольченко, затримані й засуджені з порушенням міжнародного права, повинні бути негайно звільнені, і їм має бути гарантовано безпечне повернення до України", – закликала Могеріні.

 

Вона додала, що "повний, вільний та необмежений доступ міжнародних організацій з прав людини до усієї території України, включаючи Крим та Севастополь, продовжує залишатися першочерговим завданням".

 

18.03.2016