Комісія не змогла обрати НАЗК, попри вмовляння Порошенка й Томбінського.

Комісія з обрання членів Національної аґенції з питань запобігання корупції не змогла проголосувати за жодну з кандидатур і оголосила перерву в засіданні до 12:00 16 березня.

 

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

Попередній сеанс засідання тривав до 2:00. Члени комісії по черзі обговорювали кожного з дев’яти кандидатів, проте жоден із претендентів не набрав належних шести голосів членів комісії (тобто двох третин).

 

Засіданню пізно ввечері 15 березня передувала зустріч із президентом України Петром Порошенком та головою представництва ЄС в Україні, які закликали розблокувати роботу аґенції.

 

"Я вам не називаю жодного прізвища, я не знаю хто і за ким стоїть. Впевнений в тому, що представник, якого я призначив, займає абсолютно проукраїнську позицію, так, як і кожен з вас. На сьогоднішній день проукраїнська позиція полягає в тому, щоб у нас до ранку було два члени НАЗК, щоб я в Брюссель [17 березня] полетів з вашим протоколом. Озбройте президента для захисту інтересів України", – закликав Порошенко.

 

Президент наголосив, що розблокування роботи НАЗК залишається останньою умовою, котру Україна мусить виконати для виконання плану з візової лібералізації. "Не дайте зараз емоціям зірвати конкурс. Це неприйнятно", – звернувся Порошенко.

 

Ян Томбінський додав, що зміни до антикорупційного законодавства та запровадження нових інституцій є важливими для відновлення довіри громадян України до державних службовців та влади в цілому. Посол підкреслив, що ці заходи без роботи НАЗК не будуть працювати, тому до складу аґенції мають бути обрані професійні та відповідальні особи.

 

Згідно з законодавством, НАЗК має складатися із п'яти членів. У грудні комісія обрала трьох членів НАЗК – Віктора Чумака, Олександра Скопича та Наталію Корчак. Після того, як Чумак написав заяву про відмову вступати у повноваження члена аґенції, у складі комісії залишається лише дві особи, і їх пов'язують із впливами Арсенія Яценюка. Скопич є заступником голови Національної аґенції з питань державної служби, а його безпосередній керівник був членом комісії й голосував на підтримку підлеглого. Пані Корчак – колишній викладач Яценюка з Чернівецького університету.

 

16.03.2016