За вербальною вуаллю

Словесна еквілібристика ховає під собою багато полови, але часом і там можна знайти перлину чи щось на неї подібне.

 

Спічі тижня

 

 

Коли в довготривалому серіалі вже тяжко вигадувати нові сюжетні ходи, то, за законами жанру, має з'явитися special guest star, яка кількома фразами якщо не оживить нудотну жуйку, то принаймні не дасть глядачам остаточно заснути. В серіалі з відставкою-невідставкою прем'єр-міністра Арсенія Яценюка роль такої зірки тепер випала лідерові парламентської фракції Блоку Петра Порошенка Юрію Луценку, який вміє урізноманітнювати процес ще з часів Леоніда Кучми.

 

Щоб ніхто за час тритижневої перерви в роботі Верховної Ради не забув, якою має бути головна тема її діяльності, Луценко констатував:

«Коли прем'єр втрачає довіру, він має подавати у відставку. Зараз повинна прийти людина, яка може взяти на себе сміливість припинити співпрацю з олігархами і партійним бізнесом, причому будь-якої партії. Арсеній Петрович останніми тижнями демонструє свою пов'язаність із олігархами, призначаючи в спостережні ради ключових економічних державних підприємств їхніх людей».

 

Несподівано ветеран ораторського руху отримав реакцію від раніше мало помітного в публічних сферах члена фракції «Народний фронт» Олександра Дроздика. Нардеп, коментуючи Луценка, використав момент, коли той порівняв Яценюка з капітаном футбольної команди, якого нібито треба звільнити зі своєї посади.

«Якщо продовжувати використовувати футбольну термінологію, якою так красномовно оперує голова фракції БПП у Верховній Раді Юрій Луценко, то варто констатувати: Юрій Віталійович як "капітан"-очільник найбільшої фракції у парламенті завів свою команду в глухий кут. Саме "завдячуючи" команді, яку очолює Юрій Луценко, Україна ризикує не потрапити на "чемпіонат Європи", проваливши безвізовий "плей-офф" через внесені народним депутатом від БПП поправки до закону про електронні декларації», — зазначив Дроздик і дорікнув колеґам з коаліції тим, що вони вдаються до «політичного хамства».

 

Сам соленізант, Арсеній Яценюк, не взяв на озброєння сленґ фанатів «гри мільйонів», а виступив в ролі чи то Діка Сенда, чи Христофора Врунгеля.

«Ми — корабель, що йде через бурю. Ми врятували і вберегли наш корабель, він витримав важкі удари і довів свою міцність», — укотре потішив співвітчизників метафорою прем'єр. До нового політичного сезону всі актори готові.

 

Американці тижня

 

 

Спалах зацікавленості Україною стався за океаном. Спочатку колишній посол США в нашій країні Стівен Пайфер написав у соціальній мережі, що «з Києва надходить все більше повідомлень про те, що міністр фінансів Яресько буде призначена новим прем'єр-міністром».

 

Синхронно авторитетна Financial Times велемовно розмірковувала про пропозицію тій-таки Яресько очолити уряд, яку їй зробили представники Порошенка і Яценюка ще в лютому. Їй запропонували підтримку у Верховній Раді від Блоку Петра Порошенка та «Народного фронту», сказали виданню особи, знайомі з перебігом переговорів.

 

Інсайдери FT розповіли американцям, що Яресько вже працювала над добором кадрів у свій майбутній Кабмін і складанням програми його діяльності. Для інтриґи в статті зазначили, що переговори зайшли в глухий кут, тому Порошенко і Яценюк почали розглядати альтернативний план — кандидатуру спікера ВР Володимира Гройсмана. А щоб мешканцю Мангеттена стало зрозуміло, «хто є who» на Печерських пагорбах, FT ненав'язливо розтлумачила, що Яресько високо оцінюють інвестори і міжнародні партнери України, які розглядають технократичний уряд з нею на чолі як найкращу ґарантію продовження структурних реформ і боротьби з корупцією, а Кабмін на чолі з Гройсманом вони вважають слабшим у плані витримки тиску від потужних корпоративних інтересів, у тому олігархів, а також Порошенка.

 

І щоб українцям геть не було сумно, до Києва завітала колишня держсекретар США Кондоліза Райс. Під час візиту високоповажний гість продемонструвала, що про нас пам'ятають, анексію Криму Росії не пробачать, але з окупованими територіями на сході будемо давати раду власними силами. Загалом — Бог (і Америка) допомагають тому, хто допомагає собі сам.

 

Конспірологія тижня

 

 

Українське «Дзеркало тижня», як і Financial Times, вирішило також потішити інсайдерською інформацією. Виявляється, вгамовувати ситуацію на Донбасі будуть Рінат Ахметов і Юрій Бойко. Олігарх, який помітно збіднів за часи війни, і лідер опозиційної фракції в парламенті очолять державні адміністрації у Донецьку і Луганську відповідно. Політичні експерти відразу почали відповідь на традиційне питання «що це означає насправді?», і амплітуда версій була широка, як лан цукрових буряків: від «Порошенко виторгував мир і здав територію» до «Порошенко врятував країну і переграв Кремль». Крім того, за звичкою, шукають в цій інформації «руку» всюдисущого Віктора Медведчука і роль світової закуліси.

 

Достеменно можна стверджувати лише те, що преса в нас таки іноді є «четвертою владою», а Алік Грек, якби його не висадили в повітря десять років тому, міг би тішитися з того, в яку складну геополітику ввійшов його колеґа.

 

Туреччина тижня

 

 

«Ми об'єднуємо свої зусилля за повернення стабільності в реґіоні, за відновлення поваги до міжнародного права, за запобігання подальшим порушенням прав людини в Криму, на Донбасі, в Сирії тощо. І ми як ніколи відчуваємо свою єдність і цілеспрямованість», — сказав під час візиту до Туреччини Петро Порошенко, продемонструвавши в такий спосіб нового головного друга Києва у східній півкулі.

 

Поки офіційні джерела надавали інформацію про розширення участі Туреччини в енергетичному секторі й туристичній сфері та у зацікавленні Анкари в приватизації українських підприємств, несподівано вигулькнув сюжет про будівництво в Україні помешкань для міґрантів, які штурмують Європу. В соціальних мережах поки що не дуже активно здіймається хвиля про те, що десь в Яготині обов'язково осядуть вчорашні мешканці Кандагара чи Алеппо. Далі кожен може придумувати власний сценарій подій.

 

14.03.2016