Брюссель готовий подвоїти грошову допомогу Анкарі для виходу з міграційного кризи.

Про це повідомило німецьке видання Die Welt з посиланням на чорновий варіант угоди Європейської Унії з Туреччиною про співпрацю в питаннях вирішення проблем біженців.

 

 

Шість мільярдів євро, які Унія готова виплатити Туреччині до кінця 2018 року, призначені для забезпечення гідних умов проживання сирійських біженців на турецькій території. При цьому ЄУ висловлює готовність приймати сирійських біженців безпосередньо з Туреччини за умови, що країна буде перешкоджати попаданню на територію Шенґенської зони нелегальних мігрантів.

 

Брюссель також зобов'язується до кінця липня переглянути візовий режим для в'їзду турецьких громадян до ЄУ. Про це також заявив спікер Європейського парламенту Мартін Шульц (Martin Schulz), підкресливши, що цей процес потребуватиме подолання безлічі законодавчих перепон як з європейської, так і з турецької сторін.

 

7 березня на саміті в Брюсселі Анкара висунула такі умови для ефективної співпраці з Євроунією: безвізовий режим для громадян Туреччини, прискорений процес вступу країни до ЄУ і додаткові три мільярди євро на утримання біженців, крім уже обумовленої суми, яка також дорівнює трьом мільярдам євро.

 

Нагадаємо, що на початку лютого цього року в рамках врегулювання міграційного кризи країни-члени ЄУ вирішили надати Туреччини тримільярдний пакет допомоги. Принципова домовленість про фінансову підтримку Анкари була досягнута ще на саміті ЄУ-Туреччина в Брюсселі в листопаді 2015 року. Однак з тих пір не було зафіксовано помітного скорочення числа біженців.

07.03.2016