Росія надалі порушує антидопінгові правила.

До такого висновку дійшов журналіст-розслідувач  німецького телеканалу ARD Гайо Зеппельт (Hajo Seppelt), котрий власне й ініціював антидопінгове розслідування проти Москви своїми документальними фільмами.

 

                                           Віталій Мутко

 

«Незважаючи на всі заяви високопоставлених російських чиновників, Росія продовжує іґнорувати вимоги Всесвітньої антидопінгової аґенції (WADA) і Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) щодо боротьбі з допінґом», – стверджує Зеппельт у фільмі «Таємна справа про допінґ: російський відволікаючий маневр» (Geheimsache Doping: Russlands Täuschungsmanöver), який став третьою частиною розслідування, присвяченого допінґовим проблем у російській легкій атлетиці. Стрічка вийшла в ефір увечері в неділю, 6 березня.

 

У фільмі йдеться про те, що виконувачка обов'язків глави Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Анна Анцеліовіч домовляється зі спортсменкою про час проведення допінґ-проби. А тренер Володимир Мохнєв, довічно відсторонений IAAF від роботи за допінґ-афери, продовжує тренувати спортсменів в Росії.

 

Показано також, як інший спортивний наставник, Юрій Гордєєв, не тільки тренує молодих спортсменів в Пензі, а й нібито підробляє продажем допінґ-препаратів. За словами Зеппельта, допінґ-контроль в Росії вже давно перетворився на фарс.

 

На фільм вже відреагував один з його героїв – міністр спорту Росії Віталій Мутко. Він назвав звинувачення на адресу російської легкої атлетики «надуманими і політизованими». Міністр заявив, що нове розслідування Зеппельта – це «спроба вплинути на ті організації, які повинні ухвалювати важливі рішення».

 

Відомо, що чергове обговорення допінгового скандалу в російській легкій атлетиці відбудеться у четвер, 10 березня, на засіданні Ради IAAF в Монте-Карло. Організація вже заявила в листі, надісланому телеканалу ARD, що «звинувачення, які містяться в фільмі, будуть найретельнішим чином перевірені та обговорені з російською стороною».

07.03.2016