Андрухович, Грицак, Маринович, Рябчук підписали лист до короля Нідерландів щодо референдуму.

Низка українців ініціювала лист до короля Нідерландів, прем'єр-міністра, голів двох палат парламенту та нідерландського народу щодо консультативного референдуму з приводу Угоди про асоціацію, котрий має відбутися 6 квітня.

 

"Ми поважаємо волевиявлення сотень тисяч громадян Королівства Нідерландів, котрі ініціювали проведення консультативного референдуму стосовно підписання Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і Україною. Просимо Вас і весь голландський народ врахувати те, що головним завданням українців є побудова цивілізованої демократичної України. Цю мету ми можемо досягнути лише при зближенні України та ЄС, оскільки історія всіх успішних східно-європейських країн не знає інакших прикладів реалізації таких завдань", – ідеться у зверненні.

 

"Особливістю України є гостра необхідність вийти з-під впливу останньої імперії в Європі – Росії, яка сотні років системно нищила всі прояви української ідентичності, жорстокими репресіями придушувала будь-які наші спроби повернути собі свободу та незалежність", – наголошують автори листа.

 

Ініціативна група висловила сподівання, що європейська перспектива для українців "не стане розмінною монетою у внутрішній голландській дискусії євро-скептиків та євро-прихильників". "Наша мета – перебудувати Україну за зразком найкращих європейських стандартів свободи та демократії", – ідеться у листі.

 

Автори нагадують, що два роки тому сотня громадян України, "серед яких окрім українців були євреї, росіяни, вірмени, білоруси", загинула два роки тому на Майдані під прапорами ЄС, "і за європейські цінності у боротьбі із злочинним диктаторським режимом". "Ми віримо, що голландці, які одні з перших в Європі запровадили парламентаризм, використають демократичний механізм консультативного референдуму на користь обох наших народів та задля торжества ідеалів демократії і свободи", – резюмується у листі.

 

Під зверненням, зокрема, підписалися: Юрій Андрухович, Юрій Винничук, Тарас Возняк, Катерина Горчинська, Ярослав Грицак, Роман Кечур, Вахтанг Кіпіані, Маріанна Кіяновська, Руслана Лижичко, Андрій Любка, Мирослав Маринович, Тарас Прохасько, Микола Рябчук тощо.

 

Долучилися до ініціативи і підписати звернення можна за посиланням у Facebook-спільноті: "Український референдум в Нідерландах".

 

01.03.2016