НАТО погодило умови операції в боротьбі з нелегальною міграцією.

Мова йде про використання кораблів військово-морських сил країн-членів  Північноатлантичного Альянсу для запобігання незаконним перевезеннями біженців у Егейському морі. Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті Альянсу.

 

 

Упродовж наступних 48 годин кораблі НАТО, призначені для реалізації цієї місії, прибудуть в Егейське море. На першому етапі військово-морська група не перехоплюватиме суден контрабандистів та не завертатиме їх, оскільки головним завданням місії є збирання інформації та передання її береговій охороні та іншим національним органам безпеки Греції та Туреччини, а також прикордонному агентству ЄС Frontex.

 

Ще одним завданням військово-морської групи НАТО є порятунок мігрантів, які зазнали лиха в морі.

 

Окрім боротьби з нелегальною міграцією, така співпраця з НАТО допоможе Атенам і Анкарі боротися з незаконною торгівлею у відкритому морі.

 

За потреби військові кораблі НАТО матимуть право заходити у грецькі й турецькі територіальні води.

 

За словами Генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу Єнса Столтенберґа міграційна криза – це «складний виклик , який вимагає спільної праці задля вирішення проблеми» . «Ця співпраця означає, що ми працюємо з Європейською Унією тісніше ніж будь-коли раніше», - зазначив він.

 

Як відомо, два тижні тому Німеччина, Туреччина і Греція звернулися до Північноатлантичного Альянсу з пропозицією вжити заходів проти контрабандистів, котрі перевозять біженців у Егейському морі. Відповідний проект був представлений на зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО в Брюсселі 10 лютого.

25.02.2016