Штайнмаєр та Еро закликали домовлятися про вибори на Донбасі, не зважаючи на проблеми з безпекою.

Міністри закордонних справ Франції та Німеччини Жан-Марк Еро та Франк-Вальтер Штанймаєр закликали учасників мінських домовленостей пожвавити діалог про умови проведення виборів на Донбасі, не зважаючи на труднощі з дотриманням безпекових факторів.

 

Про це вони заявили на прес-конференції в Києві після перемовин із міністром закордонних справ України Павлом Клімкіном.

 

"Ситуація з безпекою не повинна бути виправданням того, що ми не працюємо над законом про вибори", – заявив Штайнмаєр, за повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна". Міністр додав, що слід працювати над законом про вибори, так і над модальностями їх проведення.

 

Міністр закордонних справ і міжнародного розвитку Франції Жан-Марк Еро додав: "Потрібно, щоб ситуація з безпекою зберігала стабільний характер. А для цього потрібен певний політичний горизонт". За словами Еро, діалог у Мінську не має бути самоціллю, бо "мета – виконання мінських угод". "Це стосується як України, як Росії, так і інших країн. Ситуація дуже нестабільна. Ми хочемо уникнути подальших ризиків і чітко заявили сепаратистам і російській стороні, що напруження має зменшитися", – зазначив дипломат.

 

При цім видання "Європейська правда" наголошує, що міністри на прес-конференції жодним чином не акцентували на потребі негайного внесення змін до української Конституції. Відповідаючи на уточнювальне питання про те, чи залишається чинною вимога про зміни до Конституції щодо "особливого статусу Донбасу", Штайнмаєр сказав: "Всі пункти Мінська є чинними. Але ми дуже уважно слідкуємо за їхньою послідовністю, і наступним є проведення виборів", – пояснив він.

 

Натомість міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголосив, що конституційні зміни – лише частина мінських домовленостей, "але їхня логіка полягає в тому, щоби показати мешканцям Донбасу, що саме вони визначають, що і як робити на Донбасі". "Але конституційні зміни не мають легітимізувати тих, хто зараз перебуває при владі на Донбасі", – підкреслив він.

 

Також Клімкін зазначив, що Україна не виконуватиме вимоги російської сторони, які ґрунтуються на її прочитанні тексту "мінських домовленостей". "Ми віддані Мінську, але не його російському баченню, коли Росія хоче інтегрувати до України той Донбас, який перебуває під російським квазіуправлінням", – наголосив міністр.

 

Що ж до виборів, то Павло Клімкін закликав Росію створити належні передумови для їхнього проведення. "Тільки коли мешканці Донбасу зможуть під час вільних і чесних виборів висловитися і довірити свою долю мешканцям самого Донбасу, а не тим, хто за підтримки РФ та за наслідками фейкових виборів перебуває там при владі зараз, – тільки тоді у нас є шанс на виконання Мінська", – зазначив Клімкін.

 

23.02.2016