Нема на них Станіславського

Українська політика знову перетворилася на commedia dell'arte, де П'єро з Арлекіном хильнули зайвого й уявили, що вони в театрі кабукі. Коломбіна теж з ними, хоча жінкам в тому закладі не місце.

 

 

Відставки тижня

 

 

У мізансцені «Добрий цар проти поганих бояр» Петро Порошенко, напевно, мав на меті виглядати розважливим арбітром, який від величини своєї душі просить схаменутися прем'єр-міністра і генерального прокурора в екстазі їхньої непрофесійності й скласти свої повноваження. Комедія у Верховній Раді звелася до того, що народні депутати перше визнали діяльність Кабінету Міністрів незадовільною, але потім дозволили недолугому (за визначенням самих парламентарів) працювати далі.

 

Далі йде вже щось із сценаріїв Альфреда Хічкока, де більше питань, ніж відповідей. Генеральний прокурор Віктор Шокін перебуває на пенсії, у відпустці, переховується чи далі виконує свої повноваження? Повторити відставку Кабміну можна ще у поточній сесії чи треба чекати вересня? Питання: «Чи мають вони тих, хто, згідно зі статтею 5 Конституції, є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади, розумово відсталими?» — залишається риторичним.

 

Коаліція тижня

 

 

В театрі «Ґлобус», де цікавилися творчістю Вільяма Шекспіра, не мали б інтересу до перебігу подій у вищому законодавчому органі України. Передбачувана «Батьківщина» покинула те, що створювалося для реалізації всіх правильних ідей парламентсько-президентської республіки. За «Батьківщиною» пішла «Самопоміч», що було логічним для апологетів народовладдя. Потім з'явилася Радикальна партія, яка хоче повернутися в лоно більшості, з якого колись вийшла, бо мала свої претензії, про які протягом театрального серіалу всі забули.

 

За логікою дій згаданих політичних структур, вони б мали прагнути нових парламентських виборів. Поки що цю ідею навіть найбільш вербально обдаровані представники фракцій не озвучують.

 

Квазі-Майдан тижня

 

 

На вихідні треба вигадати цілковитий вертеп. Там будуть всі можливі персонажі об'єднання з назвою «Революційні праві сили» (РПС). Таким треба зайти в готель «Козацький» (з його вікон видно спалений будинок профспілок) і встановити кілька наметів біля колони Незалежності, на сходах якої оприлюднити те, чого вимагають. 

 

Потім РПС і їх друзі кажуть: «Наша мета — завершення Революції гідності, відновлення конституційного ладу, конструктивні зміни у вигляді "громадського уряду" або впливу суспільства на уряд, що дасть можливість реалізувати пряме народовладдя в Україні». Фраза «Ми зробимо все, щоб зміни в Україні пройшли без крові. Але якщо злочинці при владі спробують здійснити силовий розгін або якісь провокації, то ті бойові об'єднання, які входять в нашу координаційну платформу РПС, стануть на захист українського народу, і ніхто не вагатиметься», оголошена ще якимось громадянином, варта поваги за вміння вживати велику кількість словосполучень.

 

Нардеп кількох скликань і кандидат у президенти Юрій Кармазін заявив, що внаслідок консультацій між різними суспільно-політичними силами з'явилася програма дій руху «За відновлення конституційного ладу в Україні». На цьому можна було б ставити крапку і говорити про відсутність зв'язку того, що відбувається, з реальністю, але з'явилася Інна Богословська.

 

ГПУ тижня

 

 

«Є закон про Державне бюро розслідувань. І в зв'язку з недосконалістю його статей маємо ситуацію, що з 1 березня слідство не зможе продовжуватися. Тому що слідчі прокуратури втратять повноваження, а ДБР працювати не буде», — сказав начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк 
 

Цілком можливо, що саме так і згадуватимуть колись у підручниках історії те, що називають зараз революцією. В сучасних підручниках історії діти згадують про абсолютні провали тих, хто робив спроби створення держави. Так, як зараз.

 

22.02.2016