ВР ухвалила три безвізові закони у «редакції Томбінського».

Верховна Рада ухвалила на четверговому засіданні три законопроекти, котрі належать до Плану дій із візової лібералізації.

 

Парламенту вдалося схвалити їх у редакції, на якій наполягав Європейський Союз в особі свого київського представництва та посла Яна Томбінського, інформує "Українська правда".

 

Зокрема, за закон про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо процедури арешту майна та спеціальної конфіскації проголосували 252 народні депутати. Під час розгляду законопроекту декілька депутатів, зокрема Сергій Власенко, Андрій Кожем'якін ("Батьківщина") та Олена Сотник ("Самопоміч"), пропонували низку правок, які суперечили вимогам ЄС, – їх було відхилено.

 

ВР також ухвалила зміни до закону про Аґенцію з повернення та управління незаконно виведеним майном – 261 голос "за". Законопроект надає аґенції широкі права управління активами, зокрема дає можливість продавати арештоване майно в окремих випадках. Це була норма, якій найбільше опиралися депутати.

 

Також ВР ухвалила зміни до закону про прокуратуру. Голова фракції БПП Юрій Луценко публічно запропонував відмовитися від низки раніше внесених пунктів (про те, що кандидат у прокурори мусить мати 5 років прокурорського стажу, про надання генпрокурору права вето на призначення працівників Спеціальної антикорупційної прокуратури) – Верховна Рада погодилася. "За" проголосували 302 депутати.

 

Водночас парламент не взявся змінювати норми законодавства про електронне декларування – хоча це теж вимога ЄС.

 

18.02.2016