Над Кримом знову зможуть літати пасажирські авіалайнери з Європи.

Державна авіаційна служба України і Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA) підписали угоду про розширення співпраці, яке, згідно з планами Києва, сприятиме домовленостям про спільний авіаційний простір між Україною та ЄУ – повідомило видання Air Traffic Management.

 

 

Відтак EASA дозволила європейським авіаперевізникам використовувати два маршрути в межах Сімферопольського району. Проте координувати і контролювати польоти при цьому будуть не російські, а українські авіадиспетчерські служби.

 

Нагадаємо, що у квітні 2014 року, після анексії Криму Росією, Аґенція попередила про серйозні ризики для комерційних рейсів через юридичну невизначеність у статусі Сімферопольського району і пропонувала уникати польотів над півостровом.

 

Тепер, незважаючи на те, що юридичні проблеми зберігаються, EASA в бюлетені про безпеку польотів повідомляє, що був «запроваджений надійний механізм для моніторингу ризиків».

 

Авіакомпаніям пропонується користуватися для планування польотів інформацією, наданою відповідними відомствами України.

 

Рішення EASA можна вважати політичною перемогою України, оскільки вона зможе отримувати гроші за обслуговування іноземних літаків над територією Криму, зазначає видання.

18.02.2016