Горяни ходитимуть в Європу пішки.

Заступник голови Івано-Франківської обласної ради Ольга Галабала та генконсул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдаван обговорили співпрацю Верховинщини з Румунією у рамках транскордонного співробітництва. Зокрема ішлося про будівництво пішого пункту пропуску на кордоні, передає Фіртка.

 

«Ми маємо зробити конкретні кроки, аби це стало реальністю: одразу після зустрічі обидві сторони напрявлять ноти до Міністерств зовнішніх справ своїх країн, після цього має бути підписано міжурядову угоду між Україною та Румунією щодо відкриття пункту пропуску, і після цього вже можна починати роботи. Величензною перевагою є те, що фінансувати відкриття такого пункту пропуску ми можемо за кошти програми транскордонного співробітницва. До цієї зустрічі ми думали, що найбільшою проблемою для відкриття пункту пропуску будуть кошти. Але зараз вирішення цього питання є, залишилося якнайшвидше організувати необхідні міжурядові дії»  - зазначила Ольга Галабала.

 

Вона додала, що питання пункту пропуску Україна-Румунія, що мав бути у Верховинському районі, обговорюється з 1998 року. Існує навіть проект відкриття автомобільного пункту пропуску з необхідним техніко-економічним обгрунтуванням, та наразі ані Уряд Румунії, ані Уряд України не бачать можливості фінансування такого проекту. Адже два гірських райони мають достатньо складні умови.

 

В Івано-Франківській області 49 км кордону з Румунією. За стандартами ЄС, пункти пропуску мають розміщуватись на кожних 25-30 км кордону.

 

Як повідомляв Z, мешканці Верховинського району мають також можливість отримати картку малого прикордонного руху.

16.02.2016