Коли втрачають інстинкт самозбереження

Не можна зупиняти руками бензопилу, яка працює, і не варто сідати грати в карти з каталою. Але зупиняють і сідають, і одному Богу відомо, чому Україна ще не зібрала всі можливі премії Дарвіна.

 

Протест тижня

 

 

Генерал Микола Миколайович Духонін, кажуть, був непоганою людиною. Просто часи тоді були непевні, солдати голодні, більшовицькі провокатори мали підвішені язики і погода стояла паскудна. «Окопники» хотіли гарячої каші, а генерал мав напрасований мундир. Духонін став офірним цапом, якого підняли на багнети.

 

Ця історія з 1917 року не має жодного відношення до того факту, що 8 лютого цього року 46 бійців 53-ї окремої механізованої бригади, дислоковані на полігоні Широкий Лан, вирушили пішки до Миколаєва, щоб поскаржитися військовому прокурору на своє сучасне життя. Перед тим військові не раз зверталися до командування на предмет відсутності харчів, наметів і чогось подібного на людські умови існування. Належної реакції не було, і бійці, які недавно були в зоні АТО, втратили терпець.

 

Солдатський «крик душі» мав розголос у медіях, і тому ініціаторам здвигу поки що не нагадують про те, що вони порушили Статут, субординацію і т.д. Навпаки — головний військовий прокурор Анатолій Матіос анонсував, що Військова прокуратура готує арешти декількох офіцерів через скандал. Проти військовослужбовців, які протестували, справи відкриті не будуть. 

 

Блокада тижня

 

 

Великим досягненням чинний уряд вважав створення нового «шовкового шляху», який через Чорне море, Грузію, Азербайджан, Каспій і Казахстан возитиме в Китай всілякі потрібні для економіки Піднебесної товари. Такий гак українській продукції доводилося робити, бо Росія заборонила транзит вантажів з України через власну територію. Владі у Києві не стало розуму відповісти росіянам адекватно, і за справу взялися громадські активісти. Фури з крамом з РФ блокують на території від Сумщини до Закарпаття. За даними російського міністерства транспорту, на кінець тижня у різних областях України залишаються заблокованими понад 100 вантажних автомобілів, понад 500 вантажних автомобілів не можуть в'їхати на територію України з боку держав Європейського Союзу, повертаючись в РФ.

 


Офіційний Київ реагує на процес мляво. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна буде вирішувати питання блокади російських фур на кордоні відповідно до міжнародного права, але з урахуванням національних інтересів. «Кожен аспект повинні розглядати окремо, чесно, на основі норм міжнародного права. Ми правова держава, і так, як Росія, діяти не будемо, але в той же час про наші інтереси подбаємо. І просто так здійснювати через Україну транзит в ЄС Росія не буде здатна», — сказав шеф дипломатичного відомства.

 

До речі, Польща, на території якої Росія не веде гібридну війну, заборонила транзит транспорту з РФ набагато скорше від України.

 

Стрілянина тижня

 

 

П'яний за кермом є в кращому випадку злочинцем, в гіршому — вбивцею. Заряджена зброя стріляє. Це аксіоми, які не варто забувати. На нічній дорозі в Києві нетверезі хлопці вирішили покататися в стилі Джона Стетхема, а поліцейські патрулі зробили спробу корекції голлівудського сценарію. Як наслідок, від кулі правоохоронців загинув єдиний тверезий пасажир у п'яному автомобілі-втікачеві, а інформаційний простір дістав тему для палких дискусій, в яких шукають відповідь на традиційне питання «хто винен?».

 

Начальник Управління патрульної поліції столиці Юрій Зозуля заявив, що патрульні діяли законно і виконували свої прямі обов'язки — забезпечували безпеку громадян. Столична прокуратура відкрила за цим фактом кримінальне провадження. Патрульних поліціянтів, які брали участь у переслідуванні автомобіля-порушника, відсторонили від виконання обов'язків до закінчення розслідування.


Винні в цій історії обидві сторони, і нетверезий водій в плані небезпеки для оточуючих є так само страшний, як правоохоронці, які 34 рази стріляють з дуже неґативним результатом. Продовженням історії буде періодичне обсмоктування її в ефірах ток-шоу, аж поки не станеться щось подібне і увага перемкнеться.

 

Зустріч тижня

 

 

Про Главу Ватикану так часто згадували в Україні хіба що 15 років тому, коли до Львова і Києва приїжджав Іван Павло ІІ. Тішилася паства і навіть зовсім невіруючі громадяни. Тепер Папою Римським є Франціск і поминають його недобрими словами, бо в сонячній Гавані він зустрівся з представником країни-аґресора, патріархом Російської Православної Церкви Кирилом.

 

Зустріч була історичною, але збентежило те, що душпастирі згадували під час неї Україну, а в спільній декларації виділили їй аж надто багато уваги. Російську окупацію названо в документі «протистоянням», греко-католикам вказано примиритися з православними, а заклик «трудитись над досягненням суспільної гармонії» можна розцінювати як середньої якості троллінґ.

 

Відповідь Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука була доступна: «Сьогодні, як вже вкотре, складаються обставини так, що наш народ не має іншого захисту і порятунку, окрім своєї Церкви. Саме пастирське сумління кличе нас бути голосом цього народу, будити сумління світової християнської спільноти навіть тоді, коли цього голосу не розуміють або ним нехтують релігійні лідери сучасних Церков». Путін об'єднав українців, Франціск і Кирило дали старт створенню української помісної Церкви.

 

15.02.2016