Ахмет Давутоглу висловив підтримку Україні "у викликах, що постали після СРСР".

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу запевнив, що його країна сприймає Крим як частину України, а також висловив підтримку територіальній цілісності України.

 

Таку заяву Давутоглу зробив у Києві на спільній із Арсенієм Яценюком прес-конференції, повідомляє телеканал "112 Україна".

 

"Для нас є фундаментальною цінністю територіальна цілісність і незалежність України, тому ми Крим сприймаємо як невід'ємну частину України. І ми всіляко підтримуємо Україну перед обличчям тих викликів, які були зроблені в Україні після розпаду Радянського Союзу", – наголосив прем'єр Туреччини.

 

Давутоглу зазначив, що турецька делегація прибула до Києва не лише в кості політиків, а й бізнесменів.

 

"Україна для нас це не просто сусідня країна: це країна, відносини з якою носять стратегічний характер, і це країна, з якою нас чекає світле майбутнє. Хоча між нами є Чорне море, але на обох його берегах розташовані дві країни, які готові до різного кшталту співпраці", – зауважив голова уряду Туреччини.

 

Натомість Арсеній Яценюк висловив подяку турецькому народу за чітку позицію щодо територіальної цілісності України, "щодо того, що Крим був, є і буде територією України, – як і Донецьк і Луганськ, незаконно захоплені Російською Федерацією", котрі "також повинні повернутися в повному складі до України".

 

"Наші країни спільно борються проти тероризму. Наші країни спільно захищають свої кордони, борються за своїх громадян і за їхні права і свободи", – додав Яценюк.

 

Прем'єр констатував, що останні глобальні кризи суттєво підвищили геополітичну роль Туреччини. "Зараз в тому числі і від Туреччини залежить, яким чином і як швидко буде вирішений конфлікт у Сирії, як подолати міграційну кризу і як взагалі відновити світовий порядок", – вважає Арсеній.

 

"Зухвала і неадекватна поведінка Російської Федерації, яка порушує всі норми міжнародного права і всі стандарти, провокує подальші кризи. Російський наступ в Грузії, незаконна анексія Криму, захоплення Донецька і Луганська, відправлення російських військ в Сирію – все це є одним ланцюжком порушення міжнародного права. В тому числі – порушення авіаційного простору Туреччини і постійне порушення авіаційного простору країн-членів НАТО", – зазначив Яценюк.

 

З-поміж інших тем прем'єри обговорили також перспективу запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Туреччиною. "Ми готові до винесення відносин з Україною на більш високий рівень, включаючи і підписання угоди про ЗВТ", – зазначив Давутоглу, за повідомленням телеканалу "112-Україна".

 

"Питання про завершення угоди про ЗВТ стоїть на порядку денному. Ми цінуємо присутність і роботу турецьких інвесторів в українській економіці. І той економічний діалог, і ті економічні програми, які є між Україною і Туреччиною, повинні розвиватися", – додав Яценюк.

 

15.02.2016