Перемовини в Мюнхені щодо України завершилися фактично безрезультатно.

Зустріч міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки», яка відбулася на марґінесі  Мюнхенської міжнародної конференції з питань безпеки, лише зайвий раз дозволила окреслити проблему щодо збройного конфлікту на Донбасі – повідомило німецьке видання Focus.

 

 

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier) не виявив оптимізму з приводу перспектив врегулювання конфлікту на сході України. «Звичайно, до вирішення цього конфлікту ще далеко», – заявив він за підсумками зустрічі.

 

У перемовинах, окрім Штайнмаєра, брали участь також глави МЗС України і Росії Павло Клімкін і Сергій Лавров, а також високопоставлений дипломат з Франції Ніколя Рів'єр. Новий міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Ейро, всупереч ранковим повідомленнями, на зустріч не приїхав. Його прибуття в Мюнхен очікується щойно в другій половині дня в суботу, 13 лютого.

 

Коментуючи ситуацію навколо виконання Мінських домовленостей щодо врегулювання на сході України, Франк-Вальтер Штайнмаєр зазначив, що це «домовленості, з приводу виконання яких ми все ще сперечаємося». У той же час він підкреслив, що «без цього документа (Мінської угоди – Z) ми опинилися б, судячи з усього, на значно небезпечнішому шляху».

 

За словами шефа німецької дипломатії, учасники зустрічі «нормандської четвірки» в Мюнхені домовилися розробити до наступного раунду переговорів конкретні пропозиції щодо ефективнішого дотримання режиму припинення вогню, а також з підготовки до місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу.

 

«І в Києві, і в Москві всі відповідальні особи розуміють, що ми не можемо нескінченно чекати виконання Мінських угод. Нам не можна применшувати зусиль», – застеріг Штайнмаєр.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін теж визнав, що мюнхенська зустріч щодо України завершилася безрезультатно. «Конкретного результату немає. Це була зустріч для того, щоб підготуватися до наступного справжньому засідання в "нормандському форматі". Ми сподіваємося, і ми попередньо домовилися, що це повноформатне засідання відбудеться на початку березня в Парижі», – висловив надію керівник українського зовнішньополітичного відомства.

 

Тим часом глава МЗС Росії Сергій Лавров не зробив жодних заяв за підсумками засідання в «нормандському форматі».

13.02.2016