Суд постановив закрити кримінальну справу проти Іванющенка.

Солом'янський районний суд Києва примусив Генеральну прокуратуру закрити кримінальне провадження за фактом розкрадання Юрієм Іванющенком державних коштів, отриманих Україною від продажу квот Японії на викиди парникових газів згідно з Кіотським протоколом.

 

Про це повідомляє видання "Наші гроші" з посиланням на ухвалу суду від 27 січня.

 

Заступник генерального прокурора Юрій Столярчук мав винести постанову про закриття провадження №42015000000000207 протягом трьох днів. Ухвала оскарженню не підлягала.

 

Згідно з матеріалами кримінального провадження, Іванющенка підозрювали у незаконному збагаченні на 72 млн. швейцарських франків (за курсом НБУ – 1,88 млрд. грн.) та організації заволодіння 170 млн. грн. державних коштів, отриманих Україною від продажу квот на викиди парникових газів.

 

Суд ухвалюв рішення за скаргою адвоката Іванющенка Юрія Колеснікова, який поскаржився на бездіяльність замгенпрокурора у розслідуванні карної справи. "За останній рік не прийнято жодного процесуального рішення, що є порушенням прав громадянина Іванющенка, якого без наявності достатніх підстав підозрюють у вчиненні злочину, обмежено в пересуванні, щодо рухомого та нерухомого майна якого прийнято рішення про накладення арешту. У зв’язку із неналежним здійсненням своїх обов’язків, прокурор, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №42015000000000207, не забезпечив швидке, повне та неупереджене розслідування вказаного кримінального правопорушення", – йшлося у позовній заяві.

 

Адвокат повідомив, що строки досудового розслідування стосовно Іванющенка закінчились, натомість рішення про їх продовження не приймалося.

 

О 12:22 з'явилося уточнення до цієї новини: ГПУ не закривала й не має наміру закривати кримінальне провадження проти Іванющенка. "Генеральна прокуратура не допустить за жодних обставин закриття провадження проти Іванющенка", – заявив прокурор Владислав Куценко у коментарі "Українській правді". За його словами, рішення Солом’янського суду не набуло законної сили. "На нашу думку, воно незаконне та винесене з грубим порушенням законодавства. У зв’язку з цим воно було оскаржено в апеляційному порядку органами прокуратури", – повідомив прокурор.

 

08.02.2016