Клімкін виступає за приєднання Туреччини до переговорів стосовно Криму.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін виступає за приєднання Туреччини до міжнародних переговорів з приводу деокупації Криму у форматі "Женева плюс".

 

Про це міністр заявив після засідання парламентського комітету із закордонних справ, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Женевський формат як основа зрозуміла, але там мають бути й інші представники", – зазначив Клімкін. Він нагадав, що раніше Туреччина делегувала неофіційну місію до Криму, котра зафіксувала на півострові порушення прав людини. "Питання: чи можуть турецькі представники брати участь в обговоренні гуманітарної проблематики? Я вважаю, що можуть, що вони мають бути запрошені. Це ж стосується і міжнародних організацій", – зауважив Клімкін.

 

Дипломат має намір обговорити перспективу "кримських" переговорів на зустрічі міністрів закордонних справ "нормандськоого формату". "Ми тиснемо, але Росія говорить поки, що це не вимагає обговорень", – цитує міністра аґенція "Українські новини".

 

За його словами, українську сторону на таких переговорах цікавлять питання в гуманітарній, екологічній, економічній та навігаційній сферах, а також ситуація з безпекою і сам статус півострова. "Чи зможемо ми почати з Росією дискусію з усіх питань одночасно – це питання подальшого обговорення. Але у нас є стільки питань, і я сподіваюся, що Росія також розуміє, що ці питання не вирішуються. Під російською окупацією Крим сьогодні йде в нікуди", – додав Клімкін.

 

05.02.2016