Соціалісти отримали шанс сформувати іспанський уряд.

Король Іспанії Філіп VI доручив голові Іспанської соціалістичної робочої партії (ІСРП) Педро Санчесу сформувати коаліційний кабінет міністрів. Про це повідомило іспанське видання La Vanguardia з посиланням на  представника парламенту.

 

                                             Філіп VI і Педро Санчес

 

Хоча на останніх парламентських виборах лідером вийшла урядова консервативна Народна партія, вона все ж істотно втратила електоральну підтримку.

 

Консерватори набрали 28,71 відсотка голосів. Такий результат забезпечив їм 123 місця з 350-ти в Конгресі депутатів – нижній палаті парламенту. Нагадаємо, що за результатами попередніх виборів 2011 року Народна партія мала в Конгресі 186 депутатів (45 відсотків голосів).

 

На другому місці опинилася Іспанська соціалістична робітнича партія, яка здобула 90 місць у нижній палаті парламенту. Досі соціалісти займали в Конгресі 110 місць. Також до Конгресу депутатів пройшла опозиційна партія Podemos, вона має в Конгресі 69 депутатів, та партія Ciudadanos (Громадяни), яка отримала 40 мандатів.

 

Депутатських мандатів у однопартійців чинного прем'єр-міністра Маріано Рахоя забракло для одноосібного формування більшості.  Спроби консерваторів сформувати уряд меншості або знайти коаліційного партнера не мали успіху. Тому вони втратили мандат від іспанського монарха на творення кабінету міністрів.  

 

Тепер соціалісти отримали близько трьох тижнів на перемовини з іншими політичними силами про формування урядової коаліції. Після чого в парламенті має відбутися голосування про довіру новому кабінету міністрів. Якщо за той час Санчесу не вдасться знайти союзників, країні можуть знадобитися нові вибори.

 

Нагадаємо, що останні парламентські вибори в Іспанії пройшли 20 грудня. Таким чином країна понад два місяці залишатиметься без нового кабінету міністрів. У Брюсселі побоюються, що політична криза може негативно відбитися на реформах та економічної ситуації в країні.

03.02.2016