Лінкавічюс закликав світову спільноту зі "здоровим глуздом" підходити до мінських домовленостей.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкавічюс наголошує, що світова спільнота мусить у коректний спосіб трактувати процес імплементації мінських домовленостей, у першу чергу наполягаючи на тому, що Росія мусить відвести озброєння та гарантувати контроль над кордоном.

 

Про це Лінкавічюс написав у своїй статті для The Wall Street Journal.

 

"Лише після створення безпекових передумов ми можемо сфокусуватися на конституційній реформі та децентралізації", – заявив міністр.

 

"Кроками, котрі вживаються, мусить керувати логічна послідовність. Не лише буква угод, але здоровий глузд мусить бути провідником... Перший крок – слід пересвідчитися в безпеці ситуації через правдиве припинення вогню. Нині бої тривають, фіксується близько 60 обстрілів щоденно. У регіоні є значно більше танків, аніж може відстежити ОБСЄ, і ці танки пересовуються вільно, потайки від членів ОБСЄ. Нереально вимагати виборів, коли єдині, хто послуговується свободою пересування, – не українські політичні партії, українські медіа або українські люди, – а закинуті Росією танки. Відновлення цих свобод, поєднане з присутністю ОБСЄ і БДІПЛ, мають бути очевидними передумовами для виборів на Донбасі", – наголосив Лінкавічюс.

 

Міністр закордонних справ запропонував читачам уявити собі ці вибори "з однією партією, одним медіа-прикриттям і відсутністю міжнародного спостереження", і коли половина електорату виїхала з помешкань та не має змоги скористатися виборчим правом. "Це недемократичний, нечесний та нелеґітимний сценарій, але саме так виглядатимуть вибори на Донбасі, якщо Україну змушуватимуть здійснити політичні кроки, перш ніж Росія виконає власні зобов'язання", – підкреслив політик.

 

Лінкавічюс зазначив, що Україні вдається вдало балансувати з військовими та дипломатичними кроками, аби не допустити ескалації конфлікату та спинити агресію Росії, і світ мусить в цьому підтримати українців. "Мінські угоди є лише найліпшим із поганих способів на мир в Україні. Аби обернути їх на ліпше, мусимо впевнитися, що умови виконуються у правильному порядку, згідно зі здоровим глуздом".

 

28.01.2016