Інтелігенція просить проголосити 2016-й рік роком Бориса Возницького.

 

Працівники культури, музейні працівники, освітяни та творча інтелігенція Львівщини висунули пропозицію проголосити 2016-й рік в Україні роком пам’яті Бориса Возницького, передає ЗіК.

 

«Завдяки натхненній і героїчній праці Бориса Возницького історія українського мистецтва поповнилась численними сторінками, саме йому ми завдячуємо збагаченням національної культурної скарбниці десятками тисяч унікальних пам’яток. В особі Бориса Возницького ми всі маємо для наслідування найвищий взірець самовідданості професії, приклад виняткової відданості перед покликанням та патріотичної турботи про здобутки національної культури», – йдеться у зверненні інтелігенції.

 

«Він дуже багатьом музеям допомагав, навіть київським, а також музею Батурина. Бориса Григоровича поважали усі музейники України. Тому ми хочемо, щоб 2016 рік був проголошений роком Бориса Возницького», – пояснила таку ініціативу виконувач обов’язків гендиректора Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г.Возницького Лариса Разінкова-Возницька.

 

Вона розповіла, що протягом року у багатьох музеях України відкриються виставки, присвячені Борисові Возницькому, а у Львові, окрім того, відбудеться наукова конференція.

 

«Дуже важливо, щоб на галерею звернули увагу, а також допомогли. Перше завдання, яке завжди ставив Борис Григорович, – це збереження тої збірки і комплексу, який він зробив», – додала Лариса Разінкова-Возницька.

 

Також вона розповіла, що аналогічне звернення до уряду зробили інтелігенція та влада Рівненщини, звідки походить Борис Возницький.

 

Львівські ініціатори Року Бориса Возницького просять заснувати державну премію його імені для відзначення музейних працівників та встановити меморіальну таблицю на фасаді Львівської національної галереї мистецтв. Також вони хочуть реконструювати та назвати сквер навпроти галереї (вул. Стефаника, 3) Сквером ім. Героя України Б. Возницького і видати двомовне видання, присвячене життю та діяльності Б. Возницького.

 

Відповідне звернення уже надіслали у Львівську ОДА, Львівську облраду, Міністерство культури України. Документ також отримає Президент України Петро Порошенко.

 

Борис Возницький – легендарний культурознавець та рятівник пам’яток, багатолітній (з 60-х років) керівник ЛНГМ, який загинув в автокатастрофі 23 травня 2012 року.

 

 

26.01.2016