Активісти громадської організації «За якісний транспорт» звернулися із листом до міського голови Львова Андрія Садового щодо зниження тарифів на проїзд у маршрутках з огляду на здешевлення пального, вартість якого становить левову частку витрат перевізників, пише Високий Замок.

 

За словами голови ГО «За якісний транспорт» Святослава Товстиги, більшість перевізників закуповують пальне за гуртовою ціною 12 грн/літр.

 

«Просимо відділ економічної політики Львівської міської ради зробити перерахунок вартості проїзду в бік зменшення. За нашими підрахунками, тариф за проїзд має подешевшати на 50 копійок і становити 3,5 грн. Після фахових розрахунків у міській раді новий тариф треба винести на громадські слухання і затвердити на засіданні виконавчого комітету», – сказав Святослав Товстига.

 

Керівництво управління транспорту і зв’язку Львівської міської ради наразі відмовляється від коментарів. А от львів’яни у соцмережах підтримують ініціативу, адже, на їхню думку, тарифи не відповідають якості надання послуг перевізниками.

 

Водночас директор ТзОВ «Міра і К0» Микола Шкурган зазначив, що ціну за проїзд можна зменшувати лише тоді, коли пальне коштуватиме менше 11 грн/літр.

 

«У вартість тарифу за проїзд входять також витрати на запчастини, які прив’язані до курсу долара. Курс долара зараз зріс. З теперішнім тарифом (4 грн) перевізники не бідують, не працюють у збиток, а трохи зводять кінці з кінцями. Ще одне - як можна говорити про зменшення ціни, коли нам скасували обмеження для безкоштовного проїзду пільговиків (від 10-ї до 16-ї години). Зараз возимо пільгові категорії пасажирів безкоштовно», – сказав перевізник.

 

Як повідомляв Z, питання про зменшення вартості проїзду в маршрутках порушували також в Івано-Франківську. Проте чиновники обмежились безкоштовним проїздом для школярів та обіцянкою вже незабаром запровадити електронні квитки.

 

Так само за кілька місяців експеримент з електронними розрахунками за проїзд у громадському транспорті має стартувати у Львові.

 

А в Тернополі тим час планують підняти ціну на проїзд в міському транспорті.

26.01.2016