Погода від Гідрометцентру та НБУ

Робити прогнози — невдячна справа. Нострадамус і баба Ванга колись таким бавилися, але навіть вони не чіпали такі драстичні теми, як прогноз погоди і коливання валют.

 

Гроші тижня

 

Валерія Гонтарєва

 

«Зроблю, напевно, непопулярну заяву. Я хочу висловити задоволення діяльністю голови Національного банку», — сказав нещодавно Петро Порошенко. Президент України переважно знає, що каже, але цього разу він трохи поквапився з висновками. Падіння російського рубля щодо основних світових валют тихо тішить українське еґо, проте і рідна гривня не стоїть, як багнет.

 

В бюджеті на поточний рік написано, що національна валюта має триматися на рівні 24 Володимирів Великих до одного Джорджа Вашинґтона, але відразу після січневих свят щось пішло не так. Експерти заспокоюють, що все не так погано і за місяць чи два все стабілізується, а тим часом Національне антикорупційне бюро України повідомило про розслідування справ проти посадових осіб Національного банку.

 

«Національне антикорупційне бюро України здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.364 Кримінального кодексу України, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Національного банку України», — йдеться в повідомленні від антикорупціонерів.

 

Крім того, у бюро також зазначили, що поки що не розслідують справ проти голови НБУ Валерії Гонтарєвої.

 

Погода тижня

 

 

Святою справою для синоптиків є оголошування штормового попередження по всій території країни та сповіщання про критичне падіння температури. Для цього доцільно скликати прес-конференції і виступати на телебаченні. З морозом трохи не вгадали: обіцяні -25°C Україну обминули. Але снігом завалило направду, і це виявилося несподіванкою.

 

Села в степу тиждень жили без світла, спеціалісти від надзвичайних ситуацій думали, що робити з лініями електропередач, які здолала сила земного тяжіння, а метеорологи втішали, що могло бути й гірше.

 

Порівняно з тим, що робилося в Сполучених Штатах чи Японії, ми справді відбулися «малою кров'ю», але з морозами «вітродуї» трохи переборщили.

 

Давос тижня

 

Наталія Яресько

 

Курултай сильних світу цього в Давосі традиційно додає головного болю антиґлобалістам з усіх кутків планети і місцевим правоохоронцям. Перші думають, чим можна накапостити президентам і мільярдерам, другі роблять все, щоб капості нейтралізувати.

 

Український слід у швейцарських Альпах був помітний завдяки міністру фінансів Наталі Яресько. Пані вирізнилася анонсом про те, що Україна планує найближчим часом запустити нову дипломатичну ініціативу щодо повернення Криму, анексованого у 2014 році Росією, і заявою про те, що уряд готовий змінити формат реструктуризації боргу перед Російською Федерацією у разі, якщо це не вплине на економічний ефект від неї. 

 

Міністр наголосила, що угода з РФ має відповідати, по-перше, програмі Міжнародного валютного фонду, а по-друге — домовленостям, досягнутим минулого року з приватними кредиторами України. Присутнім було цікаво вислухати українського міністра.

 

Представників Росії в Давосі не було. Вмінням говорити в ефір українські чиновники часом перевершують метеорологів.

 

Міністр тижня

 

Олексій Павленко

 

Ті, хто думає, що вила на парламентській сесії, яка вже стартує, ламатимуть тільки довкола переписування Конституції, — думають неправильно. Знайти собі заняття народні депутати вміють і без таких ґлобальних питань.

 

Напередодні початку роботи Верховної Ради фракція «Об'єднання «Самопоміч» вирішила, що нагальною є відставка міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка. Крім того, в «Самопомочі» задумалися і щодо переформатування коаліційної угоди.

 

Павленко поки що не надто перейнявся зазіханням на портфель, яким він зараз володіє, бо ініціатори його відставки не мають потрібних 226 голосів. З коаліційною угодою буде цікавіше — документ, який мало хто читав, згадуватимуть знову так чи так, але чим це насправді загрожує, не візьметься прогнозувати ніхто.

 

25.01.2016