Росія заблокувала розширення місії ОБСЄ на Донбасі.

Постійна рада ОБСЄ схвалила рішення щодо продовження до 30 квітня мандату місії спостерігачів на двох російських прикордонних пунктах "Гуково" і "Донецьк", та не змогла підтримати ініціативу щодо розширення представництва СММ на всі неконтрольовані урядом України ділянки кордону.

 

Про це йдеться у повідомленні МЗС України.

 

Рішення про розширення мандату провалилося через "наполегливе небажання Росії". Україна висловила "глибоке розчарування" з цього приводу. "Такі дії Російської Федерації свідчать про її намір продовжувати постачання важкої зброї, військового обладнання, регулярних військ, бойовиків, підтримки терористичної діяльності на території України", – наголошують у МЗС.

 

Делегація України закликала Росію до неухильного виконання мінських домовленостей та наголосила, що виконання Росією положень п.4 мінського протоколу від 5 вересня 2014 року щодо встановлення контролю та постійного моніторингу ОБСЄ над українсько-російським державним кордоном, а також створення зони безпеки уздовж нього, "є критично важливим для деескалації ситуації на Донбасі".

 

22.01.2016