Представники рухів "ДНР" і "ЛНР" протягом тижня 21 раз обмежували пересування представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

 

Про це повідомив заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Олександр Хуг, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

За словами Хуга, представники цих формувань найчастіше пояснюють свою поведінку відсутністю попереджень від спостерігачів. Заступник голови місії підкреслив, що перешкоди з боку "ДНР/ЛНР" не дозволяють перевірити наявність важкого озброєння на обумовлених мінськими домовленостями майданчиках, і є порушенням угод. СММ апелювала до Спільного центру контролю та координації, однак це не допомогло у вирішенні проблеми.

 

Хуг також нагадав, що від березня 2015 року місія не має доступу до прикордонних територій, не зважаючи на відповідний мандат для місії.

 

"Якщо військове керівництво тих, хто здійснює ці атаки, продовжуватимуть так діяти, вони втратять довіру. А коли вони втратять довіру, то мінський процес припиниться: ми не зможемо робити свою роботу, а нормалізація не буде відбуватися", – заявив Хуг, за повідомленням "Української правди".

 

При цім представник СММ наголосив, що місію так просто не залякати, вона триватиме і розширюватиметься. "Нас не залякають, нас не зупинять: ми будемо виконувати свій мандат стільки, скільки буде можливо проводити місію з неозброєними спостерігачами", – підкреслив він. Хуг зазначив, що самих вибачень недостатньо, а потрібні гарантії.

 

21.01.2016