Ціна на нафту опустилася нижче 28 доларів за барель.

На лондонській біржі ICE ф'ючерси на нафту марки Brent з постачанням в березні опустилися до 27,77 долара за барель, досягнувши таким чином найнижчого рівня за останні 13 років – повідомила інформаційна аґенція Bloomberg.

 

 

Ціна березневих ф'ючерсів на нафту WTI на торгах Нью-Йоркської товарної біржі NYMEX впала на 0,7 відсотка – до 29,22 долара за барель.

 

Вартість нафти знижується вже останні півтора року, однак минулого тижня падіння досягло рекордних 11 відсотків.

 

Причиною чергового різкого зниження вартості нафти стало зняття міжнародних санкцій з Ірану, запроваджених 2005 року після розробки Тегераном ядерної програми. Після зняття санкцій Іран, крім іншого, отримає доступ до міжнародних нафтових ринків.

 

На цьому тлі експерти інвестиційного банку Goldman Sachs не виключають падіння цін на нафту до 20 доларів за барель, втім, як базовий сценарій вони це не розглядають, розраховуючи, що ближче до кінця першого півріччя вартість марки WTI повернеться до 40 доларів за барель.

 

Тим часом оптимістичніше на подешевшання нафти дивляться аналітики американського банку Morgan Stanley, за їхнім базовим сценарієм, коливання цін на нафту відбуватиметься в діапазоні 20-25 доларів за барель.

18.01.2016