ЄС наполягає на запровадженні системи електронного декларування до квітня 2016 року.

Експерт делегації Європейського cоюзу в Україні Марія Стогова наголошує на важливості початку роботи Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) і системи електронного декларування в першому кварталі поточного року.

 

Про це вона заявила на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна"Нагадаємо, внаслідок необачної поправки парламент переніс запровадження онлайн-декларування на 2017 рік, усупереч Плану дій із візової лібералізації. 

 

"Ця норма чітко прописана в зобов'язанні України перед Євросоюзом – у першому кварталі 2016 року. Тобто до 1 квітня ми хотіли би бачити і запуск Національного агентства із запобігання корупції, і вже чинну систему електронного декларування, і перевірки цих декларацій", – заявила Стогова.

 

"Дуже важливо, щоб це запрацювало вже в 1-му кварталі, якщо Україна хоче виконати зобов'язання, які на себе взяла", – підкреслила представник делегації ЄС.

 

Натомість народний депутат і член НАЗК Віктор Чумак певен, що система почне працювати вже у цьому році. "Ми це вирішимо", – пообіцяв він.

 

Відповідаючи на запитання, в якому місяці цього року можна очікувати початку функціонування системи електронного декларування, депутат сказав: "Я думаю, що за умови, якщо буде ефективно працювати комісія із відбору ще двох членів Антикорупційного агентства... Якщо хоча б за три тижні вони виберуть – дай Боже, щоб ми до кінця лютого змогли це запустити", – зазначив Чумак.

 

14.01.2016