Лисиці, їжаки і мистецтво прогнозів

Уряди і бізнесмени не шукають суперпрогнозистів. І мають на те добрі резони

 

 

Віра в те, що його економічна теорія — це щось на кшталт ясновидіння, отруює життя цьому економісту. Я, згідно з цим поглядом, мушу передбачити, яким цього року буде зростання валового внутрішнього продукту і коли центральний банк підвищить процентні ставки.

 

Однією з найцікавіших книжок на тему бізнесу і фінансів, виданих у 2015-му, є книжка Superforecasting («Суперпрогнози») авторства Філіпа Тетлока і Дена Гарднера [Tetlock and Dan Gardner]. Десятки років Тетлок збирав характерні прогнози подій широкого кола прогнозистів.

 

Нічого дивного, що у своїй попередній книжці, Expert Political Judgment («Експерт політичної думки»), він показав, що передбачення прогнозистів не завжди справджуються. Несподіванішою була його ідентифікація характеристик добрих і поганих прогнозистів.

 

 

Тетлок використовує відмінність між їжаками і лисицями, яку приписують грецькому поету Архілоху, але своєю популярністю вона завдячує філософу Ісаї Берліну. Їжаки знають одну велику річ; вони мають всеосяжний погляд на світ і вони відкривають факти, які підтверджують те, що, як вони вже знають, є правдою. А лисиці знають багато дрібниць; вони еклектичні у своїх джерелах інформації і нюансовані у своїх міркуваннях. Їжаки привертають більше уваги громадськості, але з лисиць виходять кращі прогнозисти.

 

Колишній президент США Гаррі Трумен (можливо, апокрифічно) шукав економіста, який дав би йому чітку відповідь — тобто не казав «з одного боку» та «з іншого боку». «Двосторонній» підхід відповідає реальності більшості складних питань. Але сучасні бізнесмени, політики і медії шукають труменівський типаж і знаходять його серед «їжаків». Якщо ви хочете привернути увагу і створити собі репутацію, то важливіше бути однозначним, ніж мати рацію.

 

В організованому Тетлоком конкурсі, в якому окремим групам та особам пропонували зробити передбачення конкретних подій, перемогли його «суперпрогнозисти». Безперечно, вони є диваками, білими воронами. Вони невтомні й методичні у пошуках та використанні джерел інформації, готові переглянути свої прогнози в міру того, як дедалі більше даних стають доступними. Вони не з'являються в новинних програмах FoxNews і не дають порад соціалісту Берні Сандерсу, соціалістичному кандидату в президенти США від Демократичної партії. Вони не заробляють великих гонорарів від виступів на бізнес-конференціях.

 

Проте Тетлок виявив не тільки те, що його протеже схильні робити добрі прогнози, але також і те, що, практикуючись, вони дістають щораз кращі результати і команди суперпрогнозистів легко беруть гору над командами відібраних експертів.

 

Було б добре, якби ми могли доповісти, що їхніх послуг широко потребують уряди, ділові кола і фінансові установи. Але це не так. І, можливо, на це є розумне пояснення. Питання, які ставить Тетлок, обов'язково є специфічні.

 

Інакше неможливо було б перевірити валідність відповідей. Питання про те, скільки сирійських біженців опиниться у Європі в 2016 році, є кращим аналогом того, що справді хочемо знати. Питання, які лежать в його основі, — ширші й відкритіші. Як буде розвиватись політична ситуація в Сирії та Іраку? Як на кризу біженців реагуватиме Європа?

 

До відповідей на ці великі питання не можна так легко наблизитися, користуючись систематизацією, виробленою суперпрогнозистами, але вони можуть знадобитися для наративного підходу «їжаків». Якою, станом на1 січня 1989 року, мала бути правильна відповідь на запитання, чи знесуть Берлінську стіну в 1989 році? Проникливий коментатор сказав би (а декілька і сказали) щось на зразок: «Стіна найпевніш залишиться, але ви мусите розуміти потенційно деструктивні сили, що розхитують радянський устрій і державу Східної Німеччини». Цей тип відповіді поєднує в собі імовірнісне і наративне мислення.

 

Але люди прагнуть безсумнівності, хоча знають, що її не можна дістати. Я переконався, що мало хто хоче справді дістати відповіді, коли просить мене передбачити зростання ВВП або потребує моєї порадити щодо того, чи процентні ставки зростатимуть у третьому кварталі. Зазвичай тема розмови легко переводиться на щось цікавіше, ніж макроекономічне прогнозування.

 

 


John Kay
Teams of foxes make the best forecasts, but expert hedgehogs can help
Financial Times, 06.01.2016
Зреферував Михайло Мишкало

 

 

13.01.2016