Стрімко загострилася напруга між законодавчою, судовою і президентською гілками влади.

Причиною ескалації стало те, що Верховний суд Венесуели де-факто оголосив поза законом Національну асамблею – парламент країни.

 

 

Як повідомляє видання El Pais, найвищий судовий орган країни в понеділок, 11 січня, ухвалив, що будь-які рішення парламенту незаконні, поки до його складу входять депутати, обрання яких було анульовано.

 

Таким чином Верховний суд Венесуели своєю постановою відреагував на приведення до присяги трьох депутатів від опозиції, обрання яких було раніше опротестоване через звинувачення у підкупі виборців.

 

Консервативна опозиція, яка здобула перемогу на недавніх виборах, однак, відмовляється визнавати рішення суду. Адже без цих трьох депутатів опозиція втрачає конституційну більшість, якою вона могла б скористатися для внесення змін до конституції і зміщення президента Мадуро протягом півроку.

 

Опозиційний Блок демократичної єдності звинуватив Верховний суд в тому, що він ухвалив рішення на користь президента країни Ніколаса Мадуро, щоб позбавити опозицію конституційної більшості, отриманої внаслідок перемоги на виборах 6 грудня. Минулого тижня голова парламенту Енрі Рамос Альюп привів до присяги трьох спірних депутатів, незважаючи на рішення про анулювання їхньої перемоги.

12.01.2016