Президент Європарламенту звинуватив уряд Польщі в путінізації політики.

«Політика нового уряду Польщі будується за російським зразком», – заявив Мартін Шульц (Martin Schulz) у коментарі для німецького видання Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

 

 

 

Голова Європарламенту вважає, що польська урядова партія «Право і Справедливість» трактує свою перемогу на виборах як «мандат на підпорядкування державного добробуту волі партії, яка перемогла».

 

За словами Шульца, те, що відбувається в Польщі – це «керована демократія в стилі Путіна, небезпечна путінізація європейської політики». «Тепер весь демократичний політичний спектр від лівих до правих міг би чітко заявити, що така політика суперечить базовим європейським цінностям», – зазначив Шульц, говорячи про заплановане на 19 січня пленарне засіданні Європарламенту, на якому обговорюватиметься поточна ситуація в Польщі.

 

Водночас паралелі між польською та російською політикою також провела колишня комісар ЄС з питань юстиції, фундаментальних прав і громадянства, а тепер депутат Європарламенту Вів'єн  Редінґ (Viviane Reding). «Атака на правову державу завжди починається з атаки на конституційний суд. Потім слідує атака на мас-медіа, спершу на громадські, потім на приватні. Це логіка Путіна, Орбана, Качиньського», - цитує слова люксембурзької політичної діячки Редінґ видання Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

10.01.2016