Вибори, що відбулися 25 жовтня та 15 листопада, унаочнили в Галичині кілька цікавих тенденцій.

 

По-перше, попри суттєве невдоволення станом справ, громада таки утрималася від кардинальних змін у владі й коли йшлося про голосування за персоналії (сільські, селищні, міські голови), переважно залишила на виборних посадах старих керівників.

 

Виборча дільниця в селі Липники на Львівщині

По-друге, партійність набуває більшого значення. Аналіз результів голосування за склади рад та голів населених пунктів показав чітку залежність: очільник міста (села, селища) належить до тієї політичної сили, яка набрала найбільшу кількість голосів у раду, а отже, створила там найчисленнішу франкцію.

 

По-трете, зародження на противагу загальнодержавним партіям політичних сил, що ґрунтуються на обстоюванні місцевих інтересів, знайшло відгук серед виборців — у ради, хоч і не масово, та все ж обрали представників так званих «місцевих партій».

 

І по-четреверте, мешканці маленьких населених пунктів виявилися менш консервативними, аніж ті, хто живе у великих містах, — парадокс, адже галицьке село якраз не давало раніше підстав вважати себе проґресивнішою спільнотою, ніж галицькі містяни. Результат виборів, однак, демонструє протилежне: відсотковий показник залишених на повторну каденцію голів галицьких громад такий: у містах — 53%, у селищах —  44%, а в селах — 35%. Оглядачі для цього явища пояснення не мають, а тому відмовляються розглядати його як тенденцію, мовляв, кожен випадок — окрема історія, і розглядати його теж треба окремо.

 

Що ж до політичних розкладів у трьох ключових містах Галичини, то ситуація після виборів тут така: у Тернополі та Львові керувати місцевою господаркою залишилися «старі» бурмистри — Сергій Надал та Андрій Садовий. В другому турі обрав собі нового керманича Івано-Франківськ — трохи несподівано здобув перемогу Руслан Марцінків, який репрезентує ВО «Свобода». Обласну раду очолив теж «свободівець». А враховуючи, що ця партія в обидвох радах — міській та обласній — сформувала чималі фракції, Івано-Франківськ тепер став для ВО «Свобода» базовою територією. Натомість поступилася позиціями партія на Тернопіллі. Там «Свобода» здобула тільки місто (міський голова та фракція у міській раді), а обласна влада (і рада, і обласна держадміністрація) зосередилася в руках БПП «Солідарність». Про Львів «Свободі» вже можна забути взагалі — беззастережна перемога тут за «Самопоміччю», яка має і міського голову, і численне представництво у міській та обласній радах. Друга за впливовістю політична сила Львівщини — БПП «Солідарність». А тріумфаторка попередніх місцевих виборів ВО «Свобода» відійшла на марґінес.

 

Окрім виокремлення тенденцій, «Z» «побавився» з результатами місцевих виборів в Галичині й змоделював склад умовного Галицького Сейму.

 

 

04.01.2016