Уряд схвалив контрзаходи у відповідь на російське ембарґо.

Кабінет міністрів схвалив постанови про заборону ввезення на митну територію України низки товарів із Росії та щодо ставок ввізного мита на товари з РФ.

 

Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, інформує "Урядовий портал".

 

За словами Павленка, Україна запровадить "дзеркальні санкції" щодо окремих товарних груп з РФ у перший день після вступу в дію рішень про ембарґо російського уряду до товарів з України.

 

Запровадження контрсанкцій дозволить Україні збалансувати двосторонню торгівельну політику, певен Павленко. "Обсяг аграрного експорту, на який РФ збирається запровадити ембарго, за 10 міс. 2015 року становив 116,4 млн. дол., або 1% у загальному експорті аграрної продукції. Водночас загальний обсяг аграрного імпорту до України з РФ, який підпадатиме під дзеркальну заборону за 10 міс. ц.р. становив 118,8 млн. дол. Таким чином Україна компенсує експортні втрати за рахунок імпортних обмежень", – заявив Павленко.

 

За його словами, більшість товарів, котрі імпортуються до України з РФ, є продукцією транснаціональних компаній, котрі мають виробничі об’єкти по всьому світу, у тому числі й у Європі. Павленко вважає, що двостороннє ембарго стимулюватиме ці компанії розглядати можливість переносити виробничі потужності на територію України.

 

Серед основних товарних груп, котрі імпортуються до України з РФ і підпадають під ембарґо, є екстракти, есенції та розчинна кава (22%), цигарки з фільтром (18%), жувальна гумка, харчові добавки (9%), шоколадні батончики та інші шоколадні вироби (9%), чаї (5%), кава смажена (5%), корми для тварин (2%).

 

30.12.2015