Так, зокрема, російська державна телерадіокомпанія «Россия-1» й інформаційна аґенція «РИА Новости» звинуватили німецьких телевізійників у фальсифікації матеріалів фільму «Людина влади Путін» (Machtmensch Putin). Про це повідомило радіо  Deutsche Welle.

 

 

В офіційній заяві суспільно-правової медіакомпанія ZDF, зробленій у понеділок, 28 грудня, сказано, що жодна зі сцен фільму, який транслювався в ефір увечері 15 грудня, не була результатом маніпуляції чи постановок.

 

Приводом для звинувачень на адресу творців фільму стали фрагменти інтерв'ю з росіянином, використані у стрічці. Юрій Лабискін, який у фільмі називається Ігорем, розповів ZDF, що воював на сході України як доброволець на боці проросійських сепаратистів. Пізніше в інтерв'ю російському телебаченню він спростував цю інформацію і заявив, що його змусили дати про себе неправдиві відомості.

 

У документальній стрічці «Людина влади Путін» обличчя Лабискіна було розмито за допомогою спецефектів. Зйомки проводилися незалежним продюсером Валерієм Бобковим на замовленням ZDF в Калінінграді і в Україні. Редактори німецької медіакомпанії перепровірили дані і прийшли до висновку, що у них немає підстав сумніватися у висловлюваннях Лабискіна, підкреслюється в заяві ZDF. За даними телеканалу, його репортер Дітмар Шуман (Dietmar Schuman) особисто зустрічався з Лабискіним в московській студії ZDF, щоб оцінити його адекватність, і провів відповідне інтерв'ю. Він заявляє про його абсолютну автентичність та відповідність професійним журналістським стандартам.

 

Як підтвердження медіакомпанія ZDF опублікувала на своєму сайті повну версію інтерв'ю з Лабискіним хронометражем 37 хвилин, без монтажу і ретуші, з супроводжуючим текстом. У ньому підтверджується, що Лабискін дав інтерв'ю безоплатно, воно не було постановочним, а його зміст повністю відповідав тексту, який вийшов згодом в ефір.

 

Останніми днями, низка російських ЗМІ звинувачує медіакомпанію ZDF в інструменталізації співрозмовника «Ігоря». «Юрій Олегович Лабискін – це 27-річний безробітний з Калінінграда, який ніколи ніде не воював, а просто погодився "підкалимити" на німецьке ТБ, покрасувавшись з автоматом в руках за 50 тисяч рублів», – написала аґенція «РИА Новости». Вона назвало Лабискіна «підставним героєм», фільм – «фальшивкою», а громадсько-правовий телеканал ZDF – державним.

28.12.2015