На наш бік

Тимофій Гаврилів. На наш бік. – Львів: ВНТЛ-Класика, 2015. – 198 с.

 

 

До книжки есеїстики «На наш бік» (2015), випущеної на початку січня 2015 року львівським видавництвом наукової та художньої літератури «ВНТЛ-Класика», ввійшло 29 есеїв. Зокрема – «Дзиґа для змішування кольорів та вповільнення часу», «Життя як пригода», «Майже чужий на власній батьківщині», «Місце фантазії – це водночас і місце страху», «Розправа над літературою», «Думай про те, що я був, ким я є», «Пробудження думки», «Ісус їздить третім класом», «Геніальність дилетантизму», «Поза межами мови», «Спокій простих речей». Автор есеїв, Тимофій Гаврилів, влучно поєднує у собі те, що найбільш відповідає жанровій природі есею, – художній талант письменника та глибокі фахові знання та вміння ґерманіста-науковця. Покликаючись на А. В. Шлеґеля, його тексти можна було б назвати «інтелектуальними віршами».

 

Відповідно до вимог жанру, мовиться про речі вже існуючі, однак пропонується новий погляд на них. Їхнє переосмислення виказує власний авторський зв’язок із ними, пошуки шляхів вираження їхньої сутті. Т. В. Адорно стверджував, що есеїстично пише той, хто робить це експериментально. Тобто: перевертає свій предмет і так і сяк, запитує, обмацує, перевіряє, осмислює, заходить до нього з різних боків, збирає у своєму духовному погляді те, що він бачить, і реалізує те, що предмет за створених у процесі письма умов дозволяє побачити. Саме така манера письма характерна для автора книги есеїв «На наш бік». Він створює умови для того, аби предмет, про який він пише, можна було б сприйняти дещо з іншого погляду, випробовує його «стійкість», щоб у запропонованому ним варіанті відчувалася бодай незначне відхилення як ознака його авторського прочитання. «Точно побачити осяяне, а не світло» – ці слова Й. В. Ґете, які Т. В. Адорно використав як гасло до свого розуміння жанру есею, могли б слугувати також гаслом есеїв Тимофія Гавриліва.     

 

В основу концепції книги покладено діалогічність, а відправним пунктом стають прочитані автором книжки. Розмова про них виростає в субтильну, окрилену, сповнену сенсів і взаємних віддзеркалень цілість. Есеї вступають в поетикально-інтелектуальну гру між собою і з читачем. «Це не зовсім рецензії, – пише Гаврилів і продовжує. – Сказати, однак, що це зовсім не рецензії, також було би неправильно. Підставою для написання вміщених у цій книжці текстів стали видання останніх років, приводом – бажання відгукнутися, поштовхом – спрага дискурсії, розмірковування, проговорюння. Це – відгуки на книжки, есеї з нагоди їх появи». Есеї – найвідповідніше жанрове визначення цих об’єднаних спільною обкладинкою мініроздумів.

 

Автор переосмислює читання – осьовий акт західної культури і культури сучасного світу загалом. «На наш бік» заохочує і підбадьорює: завжди можна прочитати інакше – по-різному і по-іншому. Книжка закликає мислити, демонструє, наскільки це цікаво і важливо. Від окремих артефактів думка рухається до узагальнень,  парадоксальних, несподіваних, свіжих розмірковувань про феномен писання, досліджує одісеї книжок, авторів і перекладачів, на тлі світової «павутинки культури» розкриває українську трагедію й українські надії, закликає чинити інтелектуальний опір, тче витончене і тим не менше міцне мереживо вкоріненості України в європейський і світовий контекст. Читання постає як спосіб спілкування, розмова, генератор думання. Естетичне й етичне утворюють в есеїстиці Тимофія Гавриліва нероздільний тандем: від естетичної насолоди, яку ми отримуємо від читання есеїв про Рільке, до відвертої розмови про природу і суть диктатур на прикладі творчості Кортасара та Карпентьєра.

 

«„На наш бік“ – про австрійську літературу в найновіших українських перекладах на тлі перекладів інших літератур. Це дозволило зашкіцувати ширшу панораму, дати австрійській літературі необхідний контекст, без якого вона перебувала би у вакуумі. «Австрійські» тексти відкривають і закривають книжку», – уточнює автор. Але це також тексти про інші літератури, про літературу назагал.

 

Есеїстику Гавриліва характеризують ерудованість, уміння та бажання мислити і полемізувати, блискуче поєднання вправного, легкого, високо поетичного письма і фахових знань. Актуальність, майстерність, переконливість, інтелектуальна сміливість – основні чесноти книжки. Гаврилів пише з повагою до читача, не боїться мислити неординарно, порушує табу, проводить паралелі, ламає стереотипи. «На наш бік» продовжує деконструювати консервативний, зумовлений тоталітарним і колоніальним минулим канон, перечитує і моделює – від, здавалося б, усталених класиків, до таких знакових контроверсійних авторів, як Єлінек та Рушді. Чесність перед собою, читачем і предметом розмови, естетична вибагливість й інтелектуальна сміливість роблять книжку есеїв «На наш бік» Тимофія Гавриліва важливим внеском в «український дискурс».

26.12.2015