Єврокомісія вимагатиме звіту від уряду Польщі у справі Конституційного трибуналу.

Принаймні з таким закликом звернувся до ЄК Люксембург, який зараз головує в Раді Європейської Унії – повідомило видання Zeit-Online.

 

            Жан Ассельборн

 

«Обмеження прав польського Конституційного трибуналу неприйнятно. Тут мова йде про порушення основних прав не однієї лише Польщі, а й усієї Євроунії Загалом. Тому ЄУ, Європарламент, а при необхідності – і Рада ЄУ повинні діяти», - заявив Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн в середу, 23 грудня.

 

Напередодні правляча в Польщі партія «Право і Справедливість» провела через Сейм суперечливий закон, який, позбавляє серйозно обмежує повноваження Конституційного трибуналу цієї країни. Закон ще повинен ухвалити Сенат Польщі, де в ПіС теж є більшість.

 

 У зв'язку з цим Ассельборн зазначив, що «події у Варшаві нагадують курс, яким слідували і диктаторські режими». «Якщо фактично позбавляють повноважень вищий суд як контрольну інстанцію, то слідом за цим незалежність можуть втратити і звичайні суди. Можна також очікувати обмежень свободи слова, і якщо уряд Польщі нині відкидає критику, посилаючись на втручання ззовні, то це, на жаль, нагадує саме той шлях, яким у минулому слідували такі режими, як Радянський Союз. Європа вже допустилася помилки, закривши очі на порушення принципу поділу влади в Угорщині, але якщо ми нині допустимо це у такій великій державі-члені ЄУ, як Польща, то ми можемо розпрощатися з Унією як співтовариством єдиних цінностей», - констатував Жан Ассельборн.

 

Заступник голови фракції СДПН у німецькому бундестазі Аксель Шефер (Axel Schäfer) також різко розкритикував закон про обмеження повноважень Конституційного суду Польщі. «Єврокомісія повинна зайнятися цим і на юридичному, і на політичному рівні. Необхідно встановити, чи не порушив польський уряд європейських базових цінностей. Ми не можемо і не хочемо дозволити собі другу Угорщину», - підкреслив Шефер.

23.12.2015