Мін'юст та УІНП заявили про згоду скоригувати "декомунізаційні" закони.

Венеційська комісія в проміжному звіті щодо законів про "декомунізацію" визнала право України на заборону і кримінальну відповідальність за використання символів і пропаганду тоталітарних режимів.

 

Саме таким чином рекомендації експертів Ради Європи тлумачить українська сторона, розповіли на брифінгу голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович та міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє ЛІГА.net.

 

"Декомунізація для України – це невід'ємний елемент її посттоталітарних трансформацій, реформ та входження в сім'ю європейських демократичних держав. Це підтвердила Венеційська комісія у своїй проміжній оцінці, яку ми отримали в кінці минулого тижня", – заявив В'ятрович.

 

За його словами, окремі рекомендації комісії стосуються лише одного з законів – про засудження нацистського та комуністичного тоталітарних режимів. "Україна детально і уважно ознайомиться з зауваженнями, обробить їх, і готова врахувати для удосконалення декомунізаційного законодавства", – зазначив В'ятрович. Зокрема, УІНП готовий звернути увагу на зауваження щодо відсутності чіткого визначення терміну "пропаганда", аби не існувало загрози для прав громадян на самовираження. "Хоча, як показує практика, за півроку дії закону таких випадків не було. Навпаки, цей закон покликаний засудити той режим, який найбільше порушував права людини, в тому числі право на свободу слова", – додав В'ятрович.

 

Міністр юстиції Павло Петренко підтвердив, що Україна й надалі проводитиме декомунізацію. "Венеційська комісія у своєму проміжному висновку дала чіткий сигнал, що Україна має право на процес декомунізації. Це поновлення історичної справедливості перед мільйонами українців, які постраждали найбільше серед країн колишнього СРСР від тортур і переслідувань, які здійснював комуністичний режим", – цитує Петренка прес-служба Мін’юсту.

 

Також і перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій поінформував, що Україна врахує рекомендації комісії, але самого процесу не згортатиме. "Ми будемо їх в робочому порядку обговорювати, але стратегічно Україна не зверне з того шляху, який був обраний під час прийняття тих законів – очищення України від комуністичної спадщини. Це позиція більшості Верховної Ради", – зазначив Парубій.

 

21.12.2015