Яка рада, такий і комітет

Місцеве самоврядування у трьох найбільших містах Галичини формується далі. Після перших по виборах засідань міських рад, на яких депутати обирали секретарів і формували постійні комісії, взялися до створення міськвиконкомів. У Івано-Франківську та Тернополі станом на нині виконавчі комітети вже повністю укомплектовані. А от у Львові з тим проблема. Хоча на учошньому (17 грудня) засіданні, яке продемонструвало добру працездатність нового скликання ЛМР, «крига скресла» і в цьому питанні. Нині «Z» зайомиться з виконкомами усіх трьох галицьких обласних центрів поіменно.

 

Будівля Івано-Франківськогго виконкому

 

ЛЬВІВ: 4+2 і трійко невідомих

 

Виконавчий комітет Львівської міської ради — це окрема історія. Адже до вчорашнього засідання діяв виконком, затверджений ще 2006 року, після першого пришестя Садового до Ратуші. Однак з того складу залишилося тільки четверо осіб, які мусили стовідсотково приходити на засідання, бо інакше не було би кворуму.

 

Ситуація з персональним складом виконкому була одним з каменів спотикання у раді минулого скликання. У вересні 2011 року депутати ухвалили рішення розпустити виконком, міський голова ветував це рішення, депутати подолали вето і Садовий звернувся до суду. До часу ухвали суд вирішив призупинити дію рішення ради, тож у Львові й досі діє виконком, затверджений ще 2006 року, а судова справа перебуває на апеляційному розгляді.

 

2013 року Садовий вніс пропозиції щодо нового складу виконкому, але тоді вже депутати не пристали на ці пропозиції, бо бачили ситуацію інакше. Депутати пропонували, щоб у складі виконкому з'явилося більше представників громадськості — представників партій, громадських організацій та молоді. А Садовий пропонував ввести до складу виконкому ректорів трьох львівських вишів, однак ця пропозиція так і не була реалізована.

 

Депутати минулого скликання не раз закидали міському голові, що виконком виходить за межі своїх повноважень, як це було, наприклад, з питанням про нову транспортну мережу. Її запроваджували саме рішенням виконкому, хоча потім міська рада через суд домоглася скасування цього рішення. Однак на реальність це не вплинуло — рішення немає, а мережа залишилася.

 

Отже, після четвергового (17 грудня) голосування виконком набув одразу чотирьох нових членів.

Йдеться про обраних вчора трьох заступників міського голови: Віктора Пушкарьова (перший заступник), який вже довший час виконував обов'язки правої руки бурмистра, Андрія Москаленка (заступник з питань розвитку) та Ростислава Дацківа (заступник з питань економіки та містобудування), який перед тим працював заступником голови правління з питань економіки у будівельній компанії «Еко-дім».

До складу виконавчого комітету увійшли і секретар ради Анатолій Забарило, а також двоє «старожилів» — сам міський голова та керуюча справами міськвиконкому Марта Литвинюк.

 

Пушкарьов — перший заступник Садового

 

Вчора ж таки виявилося, що Володимир Шевчук, який був членом старого складу виконкому, пішов зі своєї посади заступника з питань містобудування. Компанію йому склав ще й директор однойменного департаменту Андрій Павлів, який має клопоти через начебто сфальшовані погодження певних об'єктів будівництва, що стали скандальними.

 

На кооптації чотирьох нових членів до виконкому справа не закінчилася, адже голова й депутати дійшли згоди, що невдовзі до складу виконкому долучать ще трьох представників громадськості. Однак на пропозицію із залу одразу ж встановити чисельність виконкому на рівні дев'яти осіб Садовий зреагував неґативно, пояснивши, що в такому разі для кворуму потрібна буде постійна присутність щонайменше п'яти членів виконкому, що, з його досвіду, може стати проблемою. Тож незабаром на відкрите обговорення мають бути внесені кандидатури претендентів, а після того їх затверджуватиме рада.

 

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК: Свій до свого по своє

 

До Івано-Франківського міського виконавчого комітету увійшло аж 16 осіб, більшість з яких є представниками ВО «Свобода». Лише п'ять місць віддали представникам «Батьківщини» та БПП «Солідарність».

 

Зазначимо, що за склад виконавчого комітету міста, як і за інші кадрові питання, не голосували представники «Самопомочі» та УКРОПу. Обділені увагою нового керівництва міста, вони де-факто у цій каденції міськради опинилися в опозиції.

 

Отже, до виконкому увійшов міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, якого підтримали у другому турі виборів 37 714 (54,825%) містян. У політиці з 2001 року, коли увійшов до виборчого штабу партії «Наша Україна», яку очолював тоді Олександр Сич (сьогодні він є головою фракції «Свобода» та головою обласної ради). У 2006 році був обраний депутатом обласної ради від тієї ж таки партії. У 2010 році увійшов до міської ради вже під егідою «Свободи», був секретарем. У 2012–2014 році був депутатом Верховної Ради. Вирізнився виступами проти незаконних забудов у місті, під час яких «засвітився» з мегафоном та молотом у руках. Через мегафон він проголошував промови, а молот начебто мав зруйнувати незаконні фундаменти чи паркани. Так до нього причепились прізвиська «людина-мегафон» і «депутат-кувалда». Ці виступи не дали результатів. А новий виконком на чолі з Марцінківим віддав комісію з питань містобудування та земельних відносин найбільшим забудовникам міста.

 

Увійшла до складу виконкому і секретар Івано-Франківської міської ради, представниця ВО «Свобода» Оксана Савчук. Працювала заступником директора з виховної роботи Дитячо-юнацького пластового центру від управління освіти і науки Івано-Франківського міськвиконкому. У попередньому скликанні міськради очолювала постійну депутатську комісію з питань духовного відродження, науки, освіти, культури, молодіжної політики та спорту. Після першого обрання депутатом вона разом з однопартійцем Михайлом Сеньківим заснували дві фірми — ТОВ «Гендлярка» і ТОВ «Комунальні інвестиції», — які реґулярно освоювали кошти в сфері ЖКГ міста. «Комунальні інвестиції» й далі виграють мільйонні тендери на підрядні роботи на замовлення КП «ЄРЦ», яким керує ще один член виконкому Вадим Войтик.

 

Нарада Івано-Франківського виконкому

 

Далі — перший заступник міського голови, «свободівець» Микола Вітенко. Перед роботою у виконавчому комітеті був заступником директора КП «Єдиний розрахунковий центр». Вже у виконкомі, замінивши Руслана Марцінківа на посаді секретаря, був також секретарем постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв'язку. Крім того, він пройшов на місцевих виборах і до обласної ради.

 

Олексій Кайда призначений на посаду заступника міського голови. У 1989 році він був одним з організаторів Народного Руху України і Товариства української мови імені Тараса Шевченка у Бердянську.  Був керівником служби обліку кадрів Соціал-національної партії України, яку згодом перейменували у «Свободу». Працював у Вінницькій міській раді, у Львівській обласній раді, був заступником міського голови міста Винники на Львівщині, очолював Тернопільську обласну раду. Від 1999 до 2000 року був помічником-консультантом у народного депутата від НСПУ Олега Тягнибока. У 2012 році за списком ВО «Свобода» став народним депутатом. Олексій Кайда — найдосвідченіший член виконавчого комітету. Він відповідатиме за будівництво та архітектуру. Руслан Марцінків переконаний, що саме за ці сфери має відповідати непричетнна до профільного бізнесу людина, яка не лобіюватиме інтереси інших осіб. Наразі Кайда служить у Збройних силах, оскільки був мобілізований під час четвертої хвилі на початку 2015 року.

 

Богдан Білик, який ніколи не належав до жодної партії і якого ніколи не обирали депутатом, залишився на посаді заступника міського голови з економічних питань. У виконавчому комітеті працює з 2003 року. У 2014 році був призначений заступником міського голови. Його загальний стаж роботи становить майже 37 років, з них 20 років — стаж державної служби.

 

За квотою «Батьківщини» заступником міського голови з гуманітарних питань став Олександр Левицький. Політична кар'єра почалась 2005 року у ВО «Батьківщина», де він був заступником з організаційних питань, першим заступником голови — керівником Виконавчого Секретаріату Івано-Франківської обласної організації партії. Вже у 2006 році він став наймолодшим депутатом обласної ради від Блоку Юлії Тимошенко. У 2010 році став депутатом вже від «Батьківщини». Він був заступником голови Івано-Франківської облради та секретарем бюджетної комісії. Його призначення спричинило неоднозначну реакцію містян, оскільки запам'ятався він інцидентом. На котромусь із зібрань, коли йшлося про люстрацію чиновників, він нагрубіянив одному з активістів. «Та при всій повазі, чуєш, за мене проголосувало купу людей, чоловіче Божий, — а ти помовчи!» — видав тоді Левицький. Так до нього причепилося прізвисько «Чоловік Божий». 

 

Від «Свободи» до виконкому потрапив Ігор Шевчук, який став керуючим справами виконкому. З 1995 року у «Пласті». Працював директором Дитячо-юнацького пластового центру. У квітні 2014 року на партійній конференції Шевчук очолив Івано-Франківську міську організацію «Свободи», замінивши на цій посаді Романа Онуфріїва. На парламентських виборах 2014 року він балотувався до Верховної Ради від партії «Свобода», бувши помічником-консультантом нардепа Олександра Сича. Ігор Шевчук був одним з координаторів прикарпатців на київському Майдані, опікувався їх довезенням та розселенням.

 

Решта дев'ять членів виконкому працюють на громадських засадах. П'ятеро з них — представники тієї ж таки «Свободи».

 

Вдруге до виконавчого комітету за квотою «Свободи» потрапив  Вадим Войтик. Однак він наполегливо позиціонує себе безпартійним. Працює секретарем наглядової ради КП «ЄРЦ» і шеф-редактором інтернет-видання «Галка». Його ім'я не раз фіґурувало у скандалах, коли місцева громадськість звинувачувала керівника «ЄРЦ» в непрозорому використанні коштів.

 

«Свободівка» Вікторія Дротянко переїхала до Франківська з Чернігівщини, де була депутатом Прилуцької райради. Цього разу їй не вдалося пройти ні до Прилуцької райради, ні до Івано-Франківської міської. У 2010–2012 роках працювала помічником-консультантом депутата Верховної Ради України Руслана Марцінківа. Протягом виборчої кампанії вона супроводжувала кандидата в бурмистри Руслана Марцінківа на усіх прилюдних заходах.

 

Іван Креховецький вдруге став членом виконкому від «Свободи». Працює заступником декана економічного факультету Івано-Франівського університету права ім. Данила Галицького. У складі попереднього виконкому нічим не вирізнявся, окрім того, що голосував в унісон з іншими представниками партії.

 

Член політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода» Сергій Романюк був депутатом міської ради попереднього скликання і працював у земельній комісії. Цього року йому не вдалося знову пройти до міськради. Працює директором ТОВ «Будівельна компанія «ЕСПО».

 

Ще один екс-депутат Івано-Франківської міської ради Михайло Сеньків потрапив до виконкому. У попередньому скликанні очолював мандатну комісію з питань депутатської діяльності, етики, захисту прав людини, законності, взаємодії з правоохоронними органами та засобами масової інформації, однак склав повноваження голови комісії, начебто через те, що органи місцевого самоврядування не мають впливу на правоохоронні органи і відповідно не можуть чітко взаємодіяти.

Як зазначалося раніше, разом з Оксаною Савчук заснував підприємство «Комунальні інвестиції».

 

Від БПП «Солідарність» у виконком потрапили три особи.

Дмитро Демків став членом виконкому втретє. Працює головним інженером у ПП «Ярковиця». За попередні каденції нічим особливим себе не виявив.

Олексій Петечел був уповноваженою особою партії «Солідарність» у 83-му виборчому окрузі на позачергових парламентських виборах 2014 року й здійснював її юридичний супровід на цьогорічних місцевих виборах. Працює старшим викладачем кафедри кримінального права та процесу в Юридичному інституті Прикарпатського університету.

Безпартійний Ярослав Яцишин пройшов у виконком за квотою БПП «Солідарність». У 2007 році Яцишин за квотою фракції «Наша Україна» був заступником міського голови Віктора Анушкевичуса. На позачергових парламентських виборах у 2014 році Яцишин очолював виборчий штаб Петра Шкутяка.  Яцишин є директором ТзОВ «Будінвест» та активним громадським діячем.

 

Від «Батьківщини» в МВК потрапив Ярослав Зуб'як, який був членом виконкому двічі, а перед тим, у 2006–2010 роках, — депутатом Івано-Франківської міської ради від Блоку Юлії Тимошенко. Наразі безробітний. 

 

ТЕРНОПІЛЬ: «Свобода» жити по-старому

 

Жоден з політиків, які нині входять у тернопільський виконком, не є новою фіґурою. Хтось ходив у заступниках за каденції Романа Заставного, хтось — за Сергія Надала, комусь пощастило тільки з депутатським мандатом. Тож про кардинальне оновлення складу виконавчого комітету не йдеться.

 

Семеро з дев'яти членів виконкому Тернопільської міської ради — фіґури політичні. До гурту з ними приєдналися начальники податкової та міліції.

 

«Однотуровий мер» Сергій Надал підкупив більшість виборців, які прийшли 25 жовтня на дільниці, «капітальним ремонтом» Тернополя. Власне, кампанію свою будував на «господарницьких» рисах і мало акцентував на причетності до «Свободи», симпатії до якої у місті відчутно поменшали. Посприяла перемозі й активна критика політичних конкурентів. Поки тернополяни аналізували гріхи опонентів Надала, міський голова активно відкривав то дитмайданчики, то парки, то двори та міжбудинкові проїзди. Конкуренти закидали Надалу дерибан землі, сумнівні інвестиційні проекти й забудову парків, пройшлися і по славнозвісній бруківці, що її, як подейкували, виготовляли на фірмі, пов'язаній з дружиною бурмистра, колишньою працівницею управління статистики.

 

Секретар ради Віктор Шумада разом із заступником міського голови Володимиром Дідичем утворили у виконкомі «заставний дует» — за каденції попередника Надала Романа Заставного вони перебували в його «обоймі». Віктор Шумада був директором комунального підприємства ТМР «Адмінтехінспекція», яке курувало напрям зовнішньої реклами в місті. Згодом очолював безбалансовий пункт «Приватбанку», а перед секретарюванням у тернопільському маґістраті був керівником апарату Тернопільської облдержадміністрації. Шумада є кумом «губернатора» Степана Барни, був його заступником, також очолював міську парторганізацію Блоку Петра Порошенка. У перший рік роботи команда Надала оприлюднила в місцевих ЗМІ посадові зловживання Віктора Шумади, коли той ще очолював КП. Матеріали тоді скерували до прокуратури, але на тому все «заглохло». У міській раді минулого скликання нинішній секретар став депутатом за списком партії «За Україну!» — на місце одного з вибулих парламентарів, коли до ВР обрали Романа Заставного і Тараса Юрика.

 

Віктор Шумада і Сергій Надал

 

Володимир Дідич був заступником Романа Заставного у 2006–2010 роках. Він курував «жирний» напрям — будівництва, архітектури та земельних відносин. Фіґурував у списках «Фронту змін» на виборах-2010. Потім пішов у ріелторський бізнес, а повернувся на держслужбу у 2012-му. Тоді Міністерство юстиції створило реєстраційну службу, і Дідич очолив міський підрозділ.

Довший час нинішній заступник Надала виконував обов'язки арбітражного керуючого. Зокрема — у горезвісній справі «Будівельника». Дідичу закидали «розрулювання» «оборудок» Заставного. Щоправда, далі звинувачень справа не пішла.

 

Окрім «квоти Заставного-Барни», у виконкомі Тернопільської міської ради є і «квота» «Свободи». За нею у заступниках опинилися колишній підлеглий Надала Леонід Бицюра та Іван Хімейчук.

 

Леонід Бицюра зі скандалом полишив пост заступника голови Тернопільської ОДА. Після конфлікту з тодішнім в. о. голови Іваном Крисаком Бицюрі приписували оборудки із землею, що поблизу бібліотеки-довгобуду, на користь міської ради Тернополя. «Розбірки» вийшли в публічну площину, періодично обидві сторони влаштовували викривальні прес-конференції. Новий керівник «білого дому» розставив крапки над «і», тож Бицюра полишив обласну адміністрацію.

 

Був депутатом міської та обласної рад, у міськраді очолював постійну комісію з питань дотримання законодавства та взаємодії з правоохоронними органами, в облраді — постійну комісію з питань законності та правової політики, здійснення демократичного цивільного контролю над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави.

 

Іван Хімечук починав кар'єру як педагог-організатор у школі №18. Керував товариством «Фортеця», пізніше перейшов на роботу в міський уряд на посаду головного спеціаліста з питань зовнішніх зв'язків. Тоді працював начальником відділу міжнародного співробітництва управління стратегічного розвитку. Згодом Сергій Надал зробив його своїм заступником, коли пішов Василь Хомінець. Той очолив облраду, і посада «зама» стала вакантною. Її й запропонували Хімейчуку.

 

У виконкомі міськради Тернополя є ще двоє заступників, що зберегли за собою крісла, але належать формально до різних політсил. Заступник міського голови з фінансових питань, права рука бурмистра Вікторія Остапчук у минулому — податківець, як і її «шеф». Протягом 2004–2006 років працювала в Кременецькій міжрайонній державній податковій інспекції, згодом — у ДПА в Тернопільській області на посаді начальника відділу організації перевірок підприємств стратегічних галузей економіки та внутрішнього контролю. У міську раду на цих виборах ішла під прапорами «Солідарності правих сил» будівельника Василя Лила, проекту-сателіта «Свободи».

 

«Експериментатор» у сфері ЖКГ Владислав Стемковський теж залишився при кріслі. У 2014 році його обрали головою Луцької міської організації УДАРу Віталія Кличка. Сам Стемковський — із Луцька, теж ходив у заступниках міського голови і теж курував питання ЖКГ. Там він «прославився» експериментами з комунальними фірмами, що прибирали місто. Як писали луцькі ЗМІ, з його ініціативи почалося об'єднання ЖЕКів, масові скорочення працівників, зростання заборгованості зі зарплатні, з'явилися величезні витрати на закупівлю техніки для прибирання. Як наслідок, Стемковський пішов з посади й подався «апробовувати» досвід уже в Тернополі. Один з останніх скандалів — поява на комунальному ринку міста луцької фірми «ТернопільКомуналСервіс». Результатом стали численні протести працівників комунальної кантори «МШЕД», котрі стверджували, що заступник бурмистра насправді хоче «віджати» в них роботу і поставити на їхнє місце свою фірму. Однак пристрасті поступово вщухли й «ТКС» таки вийшов на тернопільські дороги, а його «покровитель» удруге став заступником міського голови.

 

За «традицією», до складу виконкому Тернопільської міської ради входить начальник Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області Петро Якимчук.

 

Є у виконкомі й місце для керівника поліції, але наразі воно вакантне.

 

18.12.2015