До кінця червня 2016 року ЄУ запровадить нову систему захисту зовнішніх кордонів.

Про це в ніч на п'ятницю, 18 грудня, домовилися всі 28 країн-членів Європейської Унії на саміті в Брюсселі – повідомляє інформаційний портал RP-Online.

 

 

Як випливає з комюніке саміту, пропозиції щодо охорони сухопутних і морських кордонів, репрезентовані Європейською Комісією, повинні бути реалізовані ще в першій половині наступного року – під час головування Нідерландів в ЄУ. На суворому дотриманні цього терміну, зокрема, наполягала канцлерка ФРН Анґела Меркель.

 

При цьому наголошується, що заходи зі зміцнення зовнішніх кордонів ЄУ вживатимуться навіть у разі заперечень від деяких країн. Перед самітом в Брюсселі про свою незгоду заявляли Польща та Угорщина. У той же час, як зазначила Меркель, в ході саміту заперечення висловила лише одна з країн (пані канцлерка не уточнила, яка саме).

 

Крім того, Єврокомісія повинна буде якомога швидше розробити пропозиції щодо реформування Дублінського угоди, яка визначає, в якій країні ЄУ повинні розглядатися запити про надання притулку. Раніше це відбувалося в тій країні, кордон якої мігрант перетинав першою. Однак у світлі стрімкого зростання потоку біженців в 2015 році цей регламент виявився недієздатним, оскільки на деякі країни з зовнішніми кордонами припадала занадто велике навантаження з прийому біженців.

 

На саміті також було вирішено якомога швидше залагодити всі формальності з надання трьох мільярдів євро на облаштування таборів сирійських біженців на території Туреччини.

18.12.2015