Amnesty International засудила заборону Компартії.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вважає, що заборона Комуністичної партії в Україні є "кричущим порушенням свободи самовираження та об’єднання" і має бути негайно скасована.

 

Про це йдеться у повідомленні Amnesty International, опублікованому на офіційному сайті українського офісу організації.

 

"Заборона Комуністичної партії України запровадила небезпечний прецедент. Цей крок відкидає Україну назад на її шляху до реформування та поваги до прав людини", – заявив Джон Далхусен, директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії.

 

"Сьогоднішнє рішення може розглядатися його прибічниками як боротьба з пережитками радянського минулого. Насправді ж, ефект цього рішення абсолютно протилежний, оскільки було використано ті ж самі драконівські заходи щодо придушення інакомислення", – вважає Далхусен. Він також нагадав, що свобода вираження була одним із ідеалів Євромайдану, а "переслідування Комуністичної партії суперечить цим ідеалам".

 

Організація Amnesty International певна, що дії української влади щодо заборони КПУ "виключно через її назву та використання радянської символіки" порушує право на свободу самовираження. При цім у організації нагадують, що у 2015 році "серія політично вмотивованих вбивств лишається нерозкритою, а журналісти та ЗМІ, що критикували рішення влади, переслідуються".

 

Відомий галицький діяч Amnesty International, екс-голова її українського відділення Андрій Павлишин відреагував у FB нищівною критикою цього рішення:

 

Далхузен виявився нацистською скотиною і перекреслив двадцять років нашої боротьби за права людини в Україні. Для нього убивці і расисти виявилися ближчими, ніж їхні жертви.

Дуже шкода, що лондонський офіс зрадив ідеали засновників МА. Одним із головних наших принципів завжди була боротьба проти безкарності. Саме безкарність злочинців, терористів, расистів, убивців при владі породжує порушення прав людини. І от перша ж перемога в боротьбі з безкарністю викликає істерику. Вони там що, показилися, осліпли, путінським баблом вдавилися? Коммі ніколи не підтримували МА, завжди її душили, де могли. А тепер цією заявою лондонський офіс перекреслив увесь сенс діяльності Амністії в Україні і змарнував десятиліття нашої праці...

 

17.12.2015