Симоненко подав документи у ЦВК як висуванець забороненої КПУ.

 

Лідер забороненої Комуністичної партії України Петро Симоненко подав документи для реєстрації кандидатом у Президенти як висуванець від КПУ.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

Нагадаємо, 3 січня 2019 року Комуністична партія України, незважаючи на рішення суду першої інстанції про заборону її діяльності, висунула кандидатом на посаду Президента першого секретаря Петра Симоненка.

 

Сам Симоненко підтвердив, що подавав документи як висуванець Компартії.

 

"Документи прийняли. Видали відповідний акт. Після розгляду документів Центрвиборчкомом знатиму вердикт, чи допустять мене до виборів. Утім, міністр юстиції уже в ефірі одного з телеканалів заявив, що КПУ є забороненою партією (комуністи оскаржують перше рішення суду, – Z). Цим він укотре підтвердив, що він далекий від права", – сказав Петро Симоненко в інтерв'ю комуністичному виданню GolosUA.

 

У січні міністр юстиції Павло Петренко заявив, що партії, діяльність яких підпадає під дію закону про декомунізацію, не мають права висувати своїх кандидатів у президенти і в такому випадку реєстрація можлива лише у форматі самовисування.

 

Окружний адміністративний суд Києва постановив заборонити діяльність Комуністичної партії України 16 грудня 2015 року. КПУ звернулася до Київського апеляційного адмінсуду з апеляційною скаргою на постанову Окружного адмінсуду Києва, а також продовжила оскаржувати низку документів, котрі передували забороні її діяльності. Зокрема, в січні 2016 року Вищий адміністративний суд України відмовив у відкритті касаційного провадження за скаргою на правовий висновок комісії з питань дотримання закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки".

 

Між тим, на засіданні в середу Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами у Президенти шоумена Володимира Зеленського, екс-голову Служби безпеки України Ігоря Смешка і народного депутата попередніх скликань Інну Богословську.

 

У середу документи до ЦВК також подав Роман Безсмертний.

 

Станом на вечір 30 січня на вибори зареєструвалося 26 кандидатів.

 

30.01.2019