Генсек НАТО вважає, що Путін підтвердив "особливу відповідальність" РФ за війну на Донбасі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що підтвердження президентом Росії Володимиром Путіном військової присутності в Україні ще раз підкреслює особливу відповідальність Москви за виконання мінських домовленостей та події на Донбасі.

 

Про це він заявив у Брюсселі на прес-конференції по завершенню зустрічі з президентом України Петром Порошенком, передає УНІАН.

 

"Є багато джерел, які говорять про те, що є військова присутність Росії в Україні. Але сьогодні це також підтвердив президент Путін. Те, що він сказав сьогодні, – практично те саме, що ми говоримо вже давно. Він сказав, що російський персонал є на сході Україні, і що вони ведуть військову діяльність. Їх, звичайно, ми називаємо солдатами. Це ще раз знову підкреслює особливу відповідальність Росії, коли мова йде про повне виконання мінських домовленостей", – заявив генсек НАТО.

 

Столтенберг наголосив на необхідності відведення важкого озброєння, вицофування всіх підрозділів та гарантіях виконання режиму припинення вогню. "За останні місяці був досягнутий деякий прогрес, але зараз ми бачимо ряд порушень режиму припинення вогню, і є ризик відновлення насильства. Україна ще не має повного контролю над своїми кордонами, Росія все ще не вивела свої підрозділи та обладнання. Незаконні збройні угруповання ще не роззброєні. Життєво важливо, що всі сторони виконують свої зобов'язання, а Росія має особливу відповідальність", – деталізував Столтенберг.

 

Президент України Петро Порошенко також звернув увагу на те, що "сьогодні президент РФ вперше публічно підтвердив наявність військ РФ на окупованому Сході".

 

Нагадаємо, зранку у четвер на прес-конференції Володимир Путін заявив: "Ми ніколи не говорили, що там немає людей, які займаються там вирішенням певних питань, в тому числі у військовій сфері, але це не означає, що там присутні регулярні російські війська".

 

17.12.2015