Найчастіше від армії чоловіки утікають до Москви і Петербургу.

Кількість призовників у Бучацькому районі сягає двох тисяч, планово призвати мали не більше 1%, але заледве вдалось «назбирати» менше десяти призовників. У місцевому військкоматі кажуть, що для Бучацького району зривати призов – звична справа, схеми напрацьовані ще з 90-х років, йдеться на сайті Тернополяни.

 

«У Бучацькому районі роками напрацьовували цю систему, шукали шпарини у законодавстві, для того, щоб свідомо не з’являтися у військові комісаріати. Як тільки юнак отримує повістку, одразу викликають адвоката. Допоки ми виясняємо тонкощі закону з юристом, призовник встигає втекти за кордон. У більшості випадків – це російські міста Москва та Санкт-Петербург. Рідше – Польща. Тільки призов закінчується, вони всі повертаються. І ми нічого з цим вдіяти не можемо», – розповів один з військових у комісаріаті.

 

Кадрові офіцери, які брали участь в АТО нарікають на низьку свідомість хлопців, які навіть у часи війни тікають до ворожої країни. Також вони наголошують на недосконалому законодавстві, що дає призовникам змогу не з’являтись на медогляд, а потому – утікти від призову.

 

«Складається таке враження, шо весь район самоусунуся від вирішення цієї проблеми. Ми намагаємося пояснити ситуацію сільським головам. Та чомусь це не допомагає. На сьогодні порушено кілька кримінальних справ. Та через недоліки законодавства, це не надто лякає втікачів», – додали у військоматі.

 

Як повідомляв Z, під час останнього осіннього призову 200 сіл Тернопільщини проігнорували його.

17.12.2015