Мінфін заявив, що Україна не виплачуватиме Росії 3-мільярдний борг.

Міністерство фінансів України заявило про неможливість виплати $3 мільярдів боргу перед Росією за облігаціями, термін яких вичерпується у грудні 2015 року.

 

Про це йдеться у офіційній заяві Мінфіну у відповідь на ухвалення Міжнародним валютним фондом висновку про те, що борг України перед російськими кредиторами є саме державним, а не приватним.

 

"Незалежно від їх статусу, єврооблігації, термін погашення яких настає у грудні 2015 року, належать до боргових зобов’язань України, які вона не може сплатити відповідно до їхніх первинних умов, не порушуючи при цьому (i) фінансові цілі, визначені Механізмом розширеного фінансування МВФ,та (ii) свої договірні зобов’язання відповідно до “положення щодо надання найбільших переваг кредитору”, що міститься в умовах нових державних цінних паперів, випущених у листопаді 2015 року в рамках нещодавно завершеної боргової операції з реструктуризації державного та гарантованого державою боргу", – ідеться у заяві міністерства.

 

Кабінет міністрів України "бере до уваги" позицію виконавчої ради МВФ щодо російських облігацій. А також нагадує, що пропонував російській стороні долучитися до процесу реструктуризації.

 

"Уряд України доброчесно вів переговори стосовно реструктуризації даного боргу протягом усього часу згідно з цілями боргової операції, погодженими з МВФ, без упередженості щодо даних боргових зобов’язань... Тримачі єврооблігацій України, термін погашення яких настає у грудні 2015 року, вирішили не брати участь у реструктуризації боргу, на яку погодилися тримачі усіх інших випусків облігацій України. Відповідно до умов нових облігацій України, випущених 12 листопада 2015 року в рамках реструктуризації боргу, Україна, згідно з первинними договірними умовами, не має права здійснювати виплати кредиторам, які відмовилися брати участь у реструктуризації", – наголошують у міністерстві.

 

Уряд висловив сподівання, що нова політика МВФ "стосовно кредитування за наявності простроченої заборгованості перед офіційними кредиторами" дозволить продовжити надання фінансової допомоги Україні, "не зважаючи на рішення України стосовно своїх єврооблігацій, термін погашення яких настає у грудні 2015 року".

 

17.12.2015