Порошенко розпочав переговори із лідерами ЄС щодо безвізового режиму та санкцій проти РФ.

Президент України Петро Порошенко закликав країни Європейського союзу пролонґувати санкції проти Росії, наголосивши, що це є найбільш дієвий спосіб примушування Москви до миру.

 

Про це Порошенко заявив у Брюсселі перед стартом "міні-саміту", котрий мав відбутися за участі президента Європейської ради Дональда Туска, президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера та голови Європарламенту Мартіна Шульца, інформує прес-служба глави держави.

 

"У найближчі години Європейський союз ухвалить політичне рішення про продовження галузевих санкцій проти Росії, яке буде формалізовано, сподіваюся, до кінця тижня. Я вважаю, що це надзвичайно важливо, тому що це єдиний інструмент мотивування Росії на реалізацію мінських домовленостей в повному обсязі", – зазначив Порошенко.

 

Президент привіз до Брюсселя низку доказів про порушення Росією мінських угод "з метою сприяння" у складній дискусії, зокрема, докази постачання військ та зброї. "Я вважаю, що ми повинні дотримуватися розуміння того, що тривалість обмежувальних заходів щодо Росії прямо пов'язана з повною реалізацією мінських домовленостей. До того ж, я маю деякі ідеї про шляхи підвищення участі ЄС у мирному врегулюванні і буду радий обговорити їх з керівництвом ЄС", – заявив Порошенко.

 

Інша вагома тема, котру Порошенко планував порушити перед лідерами структур ЄС, – лібералізація візового режиму. "У нас є амбітна програма і я радий повідомити, що ми реалізували всі пункти, про які домовлялися в той час [на попередніх переговорах]... Український народ заслужив не тільки реформами, але і власною кров'ю і боротьбою за європейські цінності право мати безвізовий режим з Європейським союзом", – наголосив Порошенко.

 

Президент висловив сподівання, що Єврокомісія дасть "зелене світло" безвізовому режиму, а Європарламент і держави-члени ЄС схвалять позитивне рішення. При цім він запевнив, що українська влада продовжуватиме "реалізацію широкого спектру реформ в галузі боротьби з корупцією, правосуддя і внутрішніх справ" для виконання Плану дій щодо лібералізації. "Знаємо, що потрібно робити далі, і ми будемо робити це в тісному співробітництві з Європейською комісією", – апелював президент.

 

Петро Порошенко також висловив намір обговорити із європейськими політиками перспективу запровадження зони вільної торгівлі з ЄС і також протидію проекту "Північний потік – 2".

 

16.12.2015