Софія Андрухович стала цьогорічним лауреатом премії Конрада.

Лауреаткою Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського, яку організовує Польський інститут у Києві, цього року стала письменниця з Івано-Франківська Софія Андрухович, пише УП.

 

«Проза Софії надзвичайно вишукана. Я давно захоплююся нею як читачка. Вона таємнича, безумна, мовнобагата. Її літературою насолоджуєшся», - зазначила письменниця Таня Малярчук, презентуючи творчість Софії Андрухович під час оголошення імені переможця.

 

Цього року на премію польського інституту претендували 92 номінанта. До шорт-листа Премії, окрім Софії Андрухович, потрапили також письменники Остап Сливинський та Олексій Чупа.

 

Софія Андрухович народилася 17 листопада 1982 року в Івано-Франківську. Донька письменника Юрія Андруховича. Є авторкою книжок прози «Літо Мілени»  (2002), «Старі люди» (2003), «Жінки їхніх чоловіків» (2005), «Сьомга» (2007) та «Фелікс Австрія» (2014).

 

Лауреат Премії Конрада отримує грошову нагороду в розмірі 3 тис. євро та піврічне стажування в Польщі в рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща GAUDE POLONIA від Національного центру культури у Варшаві.

 

До складу журі Премії увійшли директор Національної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія, письменники Андрій Курков та Таня Малярчук, літературознавець Ростислав Семків, польська публіцистка Боґуміла Бердиховська, президент польського ПЕН-клубуАдам Поморський та директорка Польського інституту в Києві Ева Фігель.

 

Софія Андрухович стала п’ятим лауреатом Премії Конрада. До цього її отримали Тарас Прохасько(2007), Сергій Жадан (2009), Наталка Сняданко (2011) і Таня Малярчук (2013).

 

Премія Конрада присуджується раз на два роки українському письменникові віком до 40 років за «послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, ламання стереотипів та універсальність послання».

 

Висунути претендентів на премію можуть українські та іноземні культурні інституції, наукові центри, видавництва, творчі об'єднання та приватні особи.

03.12.2015